Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Εδώ κι ενα χρόνο το Φαρακλό αγωνιούσε για την περίπτωση φωτιάς στο χωριό!!!

Πέρσι, στις 16 Αυγούστου 2014, μετά από μια πυρκαγιά κοντά στο χωριό την ημέρα της Παναγίας, στείλαμε την κάτωθι επιστολή στο Δήμο και στην Πυροσβεστική με συστημένη επιστολή και e-mail. Λάβαμε με αριθμό πρωτοκόλλου 19545/7.9.2014 την απάντηση ότι θα προωθηθεί προς εξέταση το αίτημα, λόγω σπουδαιότητας.

Φέτος κλαίνε όλα τα χωριά των Βατίκων και η Νεάπολη πάνω από τα αποκαϊδια. Μήπως πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι, για να μην ξανακλάψει κανείς στο μέλλον για τέτοιο λόγο;
Το Φαρακλό στο βάθος... φωτογραφία Theo Drv

Προς
· Δήμο Μονεμβασίας
· Πυροσβεστική Υπηρεσία

Αφορά: Αίτημα για μέτρα πυρασφάλειας Φαρακλού

Φαρακλό, 16 Αυγούστου 2014

Το Φαρακλό είναι ένα ιστορικό χωριό της περιοχής Βατίκων Λακωνίας, βρίσκεται σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από τη Νεάπολη, στο βουνό, κοντά στην κορυφή Προφήτη Ηλία. Περιτριγυρίζεται από πυκνή βλάστηση και έχει μόνο μια διέξοδο προς δημόσιο δρόμο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καεί ολόκληρο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επανειλημμένα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτό το ενδεχόμενο. Πιο πρόσφατα, η φωτιά που ξέσπασε φέτος, στις 15 Αυγούστου, στην περιοχή Μεσοχωρίου μας υπενθύμισε ξανά πόσο πιθανό ενδεχόμενο είναι μια καταστροφική πυρκαγιά για το χωριό μας.

Εμείς, οι Φαρακλιώτες και οι φίλοι του Φαρακλού, που επισκεπτόμαστε με κάθε ευκαιρία αυτό το όμορφο χωριό, ζητάμε να ληφθούν μέτρα πυρασφάλειας, όπως:

1. Διάνοιξη δρόμου περιμετρικά του χωριού ως αντιπυρική ζώνη και οδό πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και διαφυγής πληθυσμού σε περίπτωση κινδύνου

2. Καθαρισμός /αποψίλωση άχρηστης βλάστησης στο χωριό και σε τριγύρω εκτάσεις

3. Σύσταση προς όλους τους ιδιοκτήτες να καθαρίζουν τακτικά τους χώρους ιδιοκτησίας τους

Παρακαλούμε να ληφθούν άμεσα τα προτεινόμενα μέτρα. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι υπάρχουν δυσκολίες και οικονομικοί περιορισμοί, θεωρούμε όμως ότι είναι αναγκαίο να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των ανθρώπων και τις ομορφιές του τόπου μας. Από την πλευρά μας θα είμαστε πάντα αρωγοί σε κάθε προσπάθεια.

Με εκτίμηση,
Ακολουθούν 108 υπογραφές