Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

«ΗΜΕΡΑ ΠΑΛΑΪΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ» ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Mε ιδιαίτερες τιμές εορτάστηκε φέτος στη Μάνη η "Μάχη του Διρού" που έλαβε χώρα στις 23 Ιουνίου 1826.

Μετά από πρόταση της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας που έγινε με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις της κύρηξης της Ελληνικής Επανάστασης από την Αρεόπολη στις 17 Μαρτίου 1821, η ημέρα της Μάχης του Διρού κηρύχθηκε ως «Ημέρα Παλαϊκής Αμυνας» αφιερωμένη στην Ελληνίδα που υπηρετεί στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Το ιδιαίτερο στο φετινό εορτασμό είναι ότι όλα τα στρατιωτικά τμήματα που παρευρέθηκαν για να τιμήσουν την επέπειο συγκροτούνταν μόνο από γυναίκες που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις. Στις χθεσινές (Κυριακή 28 Ιουνίου 2015) εκδηλώσεις για την 189η επέτειο της Μάχης του Διρού, παρευρέθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.

«Στο πλαίσιο του εορτασμού - τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ - και σε ανάμνηση της συμμετοχής και της ηρωικής δράσης των γυναικών της Μάνης στη μάχη του Διρού εναντίον των στρατευμάτων του Ιμπραήμ πασά, η εν λόγω ημέρα καθιερώνεται ως ''Ημέρα της Ελληνίδας στις Ένοπλες Δυνάμεις''».

Ο εορτασμός περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, καθώς και συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων στελεχωμένων αμιγώς από γυναικείο στρατιωτικό προσωπικό, σε ένδειξη τιμής για τη συμβολή και προσφορά των γυναικών στην άμυνα της χώρας, καθιερώνοντας την εν λόγω ημέρα ως «Ημέρα της Ελληνίδας στις ΕΔ».