Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Πατρίς, θρησκεία, έμποροι ναρκωτικών

Από το HOT DOG
Με μια σκανδαλώδη διάταξη, την οποία πέρασε νύχτα, κατά το κοινώς λεγόμενο, στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής η κυβέρνηση και ο Χαράλαμπος Αθανασίου ως αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης φροντίζουν για την αποφυλάκιση μεγαλεμπόρσων ναρκωτικών οι οποίοι εκτείουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το ένα τρίτο αυτής.

Η πρόβλεψη αυτή συμπεριλαμβανόταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ήρθε να προστεθεί στις αποφάσεις για την αθώωση των καταχραστών του δημοσίου με την εκ παραδρομής κατά τον κ. Αθανασίου διαγραφή άρθρου του ποινικού κώδικα και την κατάργηση του δικαιώματος των δικαστικών λειτουργών να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνακροάσεις για υπόπτους τέλεσης του αδικήματος του ξεπλύματος χρήματος, ψήφισαν διάταξη που προβλέπει την αποφυλάκιση των εμπόρων ναρκωτικών που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μεγαλύτερη των δέκα χρόνων.

Δείτε το νέο νόμο της κυβέρνησης που επιτρέπει την αποφυλάκιση των εμπόρων ναρκωτικών
Η πρόβλεψη για αποφυλάκιση των εμπόρων λευκού θανάτου, περιλαμβάνεται στο άρθρο 11 περί απόλυσης κρατουμένων υπό όρους του νέου νόμου 4274 του 2014 που ψηφίστηκε από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής στις 8 Ιουλίου και δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης επτά ημέρες μετά.

Δείτε απόσπασμα του νόμου 
του 2006 περί ναρκωτικών
Η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει ότι όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή αμετάκλητα σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης άνω των δέκα ετών για εγκλήματα που προβλέπονται στον νόμο 3459 του 2006 περί ναρκωτικών απολύονται υπό όρους, αν έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο της πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν κάποιος έμπορος ναρκωτικών έχει καταδικαστεί για παράδειγμα σε κάθειρξη δώδεκα ετών, θα μπορεί να αποφυλακιστεί με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών αν έχει εκτίσει τέσσερα χρόνια.

Η ευεργετική αυτή διάταξη για τους εμπόρους ναρκωτικών έρχεται να προστεθεί στις αποκαλύψεις του Hot Doc για τον Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος στον έναν χρόνο που βρίσκεται στη θέση του υπουργού της Δικαιοσύνης έχει εισηγηθεί την απονομή χάριτος σε 105 καταδικασμένους για διάφορα αδικήματα. Όπως αποκαλύπτουμε μεταξύ εκείνων που αποφυλακίζονται με πρόταση του κ. Αθανασίου παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών και άλλοι που πήραν χάρη για να διοριστούν στο δημόσιο, να εκδώσουν άδειες σεκιούριτι και ταξί, να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ακόμη και να θέσουν υποψηφιότητα σε εκλογές, ενώ αυτό απαγορευόταν από την ποινή που τους είχε επιβληθεί.

Υ.Γ. οι ποινές κάθειρξης άνω των 10 έτων αφορούν "μεγαλοεμπόρους" ναρκωτικών, όπως η τρανταχτότερη περίπτωση εμπορίας κοκαίνης στη χώρα με εμπλοκή επιφανούς καλαματιανού με ισόβια, κι όχι την "μαρίδα"...