Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ε ΘΕΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΑΣΑ!

Σε ένα χωριό της Μάνης τα παλιά τα χρόνια αντί για μαχαίρια είχαν τους σουγιάδες τους(Κολοκοτρωνέϊκους). Μια μέρα ενός χωρικού του έκλεψαν το σουγιά. Τι να κάνει ο άμοιρος, στενοχωρήθηκε αφάνταστα, που να πάει: Τι να κάνει: σκέφτηκε λοιπόν να πάει να το πει στον παπά, και του είπε τι του συνέβη, ο παπάς μόλις τον άκουσε, τον καθησύχασε λέγοντας του, μην στενοχωριέσαι τέκνο μου!!

Θα το πω στην εκκλησία την Κυριακή. Πράγματι λοιπόν την Κυριακή μόλις τελείωσε η θεία λειτουργία, βγαίνει ο παπάς στην Ωραία Πύλη και λέγει στο Εκκλησίασμα:

Χωριανοί κάποιος έκλεψε το σουγιά του χωριανού μας του μπάρμπα Κώστα, όποιος λοιπόν τον έκλεψε να το πει!!, γιατί θα καταραστού(καταραστώ). Το Εκκλησίασμα πάγωσε, κανείς δεν μιλούσε και ο ένας κοιτούσε τον άλλο!!

Χωριανοί προσέξτε, θα καταραστού μία, θα καταραστού δύο, θα καταραστού τρείς, στην εκκλησία επικρατούσε απόλυτη σιγή, μετά την Τρίτη φορά λέει ο παπάς ζούψατε(σκύφτε), όλοι οι χωριανοί ζούψαση παπά μου! (δηλαδή σκύψαμε παπά μου) έζουψε μωρέ και αυτός που έκλεψε το σουγιά, έζουψα παπά μου!

Ε ΘΕΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΑΣΑ!!!!

Μανιάτικο ανάκδοτο από τον Γιάννη Λεκκάκο
Καθηγητής Σχολ.Σύμβουλος ε.τ.
Πρόεδρο του Λακωνικού Συλλόγου «ΤΕΥΘΡΩΝΗ»