Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Καβάλησαν το καλάμι...

Τη φράση "Καβάλησαν το καλάμι... " το λέει ο λάος μας για τους πολιτικούς για να περιγράψει μία όχι καλή - συνετή κατάσταση.

Η φράση προέρχεται από την αρχαία Σπάρτη που έλεγαν οι Σπαρτιάτες, για να πειράξουν τον Αγησίλαο, ο οποίος ήταν βασιλιάς της Σπάρτης τον 4ο αιώνα π.Χ.

Ο Αγησίλαος αγαπούσε υπερβολικά τα παιδιά του. Λέγεται ότι, όταν αυτά ήταν μικρά, έπαιζε μαζί τους μέσα στο σπίτι. Σε ένα από τα παιχνίδια μαζί τους παρίστανε τον καβαλάρη πάνω σε ένα άλογο, μόνο που αντί για άλογο «ίππευσε» ένα καλάμι. 

Κάποια μέρα όμως, τον είδε ένας φίλος του σε αυτή τη στάση. Ο Αγησίλαος τον παρακάλεσε να μην κάνει λόγο σε κανέναν, πριν γίνει κι αυτός πατέρας και νιώσει τι θα πει να παίζεις με τα παιδιά σου.

Φυσικά εκείνος δεν κράτησε το λόγο του και σύντομα διαδόθηκε σε όλους πως «ο Αγησίλαος καβάλησε το καλάμι». Με την πάροδο των χρόνων, άλλαξε η ερμηνεία του και σήμερα το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να πούμε για κάποιον ότι πήραν τα μυαλά του αέρα.

Υ.Γ.1 κι επειδή από καλάμι, με την νέα σημασία, άλλο τίποτε στη Λακωνία το blog μας δεν θα ασχοληθεί προεκλογικά με υποψηφίους στην περιοχή μας αλλά θα ασχοληθεί μετά... και θα είναι τσεκούρι και φωτιά!

Όσοι λέγατε πως σας κτυπούν προεκλογικά κι άλλες τέτοιες μάντολες, βρείετ άλλες δικαιολογίες για τα όσα δεν κάνατε ή πράξατε τα αντίθετα...

Υ.Γ.2 τα λέμε μετά τις εκλογές...

Υ.Γ.3 το blog μας θα ασχοληθεί μόνο με Λάκωνες εκτός Λακωνίας, καθώς εδώ τα έχουμε όλα! Δεν έχουμε προβλήματ ακαι τα πάντα τα φροντήζουν τέλεια οι άρχοντές μας!