Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Γιορτή Πρωτόλαδου στη Λακωνία


Η Γιορτή Πρωτόλαδου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ., στο λιοτρίβι της ALEA (13ο χιλ. Σπάρτης – Γυθείου) και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους ελαιοπαραγωγούς και τις οικογένειές τους.

Οι επισκέπτες θα απολαύσουν δημοτική μουσική με κρασί, τσίπουρο, μεζέδες και φυσικά φρέσκο βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Λακωνίας. Οι ελαιοπαραγωγοί θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο λιοτρίβι το οποίο αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων και φυσικά ελαιοπαραγωγοί και καταναλωτές.

Πρωτόλαδο είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που προέρχεται από τη σύνθλιψη ελιών που διατηρούν το πράσινο χρώμα τους. Το λάδι αυτό, γνωστό σε μας και ως αγουρέλαιο, οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν ωμοτριβές ή ομφάκιο. Παράγεται κατά την πρώτη σύνθλιψη ελιών ή αγριελιών χωρίς να χρησιμοποιηθεί θερμό νερό, γι αυτό και λέγεται άθερμο ή αθέρμιστο, ή αγουρέλαιο.

Αποτελεί χαρισματικό προϊόν, καθώς περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιταμινών, ενώ η οξύτητά του είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Το αγουρέλαιο είναι ένα ξεχωριστό λάδι. Προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό από μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Αυτό το χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό με τα πλούσια αντιοξειδωτικά του, προσδίδει στο πρωτόλαδο υψηλή διατροφική αξία.