Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Συμφωνία της Βάρκιζας,
σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου 1945

- ΒΕΝΑΡΔΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Η Συμφωνία της Βάρκιζας (Το παρασκήνιο - Τα ντοκουμέντα - Το χρονικό μέρα μέρα - Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις
- Τι σημαίνει "Η Βάρκιζα" 50 χρόνια μετά;). Σε παράρτημα: Τα πλήρη πρακτικά της σύσκεψης με τον Τσώρτσιλ (26-27 Οκτωβρίου 1944). Εκδ. Το Ποντίκι, 1995, σελ. 232.

Τι να πούμε για τη Συμφωνία της Βάρκιζας που να μην έχει ειπωθεί;;;

Να θυμίσουμε μόνο την εξής πτυχή:

Και οι δυο πλευρές έβαλαν την υπογραφή τους γνωρίζοντας ότι η συμφωνία δεν θα τηρηθεί. Για την αντιεαμική πλευρά δεν χρειάζεται και πολύ ψάξιμο, έχουν γραφτεί οι αποδείξεις σε χίλιες μεριές.

Για την αριστερά, όμως, υπάρχει μια διαφορά: Παρότι ο Βελουχιώτης είχε παραγγείλει να κρύψουν τα όπλα ήδη από τον Ιανουάριο του 1945, η ηγεσία είχε μια κρυφή ελπίδα ότι αν η συμφωνία τηρούνταν, αυτό θα ήταν μια καλή αρχή για την ομαλοποίηση. Το πίστευαν αυτό, εκεί έχω καταλήξει, και ήθελαν ν' αποφύγουν τον Εμφύλιο, αλλά δεν υπολόγιζαν τις κρυφές επιδιώξεις του μοναρχοαγγλοαστικού στρατοπέδου, που ήταν οι εξής:

Στις αρχές του 1945, οι οπαδοί της επανόδου του βασιλιά ήταν μειοψηφία, 1.000%. Μόλις 20 μήνες αργότερα, στο δημοψήφισμα του Σεπτ 1946 (που δεν ήταν ακριβώς δημοψήφισμα για βασιλευομένη ή αβασίλευτη δημοκρατία, αλλά είχε ένα ερώτημα του τύπου, δεν θυμάμαι τώρα, "Θέλετε να επιστρέψει και να αναλάβει καθήκοντα ο Γεώργιος;;;") οι βασιλικοί έγιναν συντριπτική πλειοψηφία.

Πως έγινε αυτό;;; Με τη βία και την τρομοκρατία και τις δολοφονίες και τις διώξεις. Και τα υποτιθέμενα "κρυμμένα όπλα" του ΕΛΑΣ ούτε που βοήθησαν καθόλου. Αλλού χάνονταν, αλλού τα έβρισκαν οι ΜΑΥδες, αλλού ήταν άχρηστα κ.λπ.

Δυστυχώς στην πολιτική δεν υπάρχουν ούτε καλές προθέσεις, ούτε "ηθική".
Η δεξιά δεν δίστασε πουθενά και καθόλου προκειμένου να πάρει το πάνω χέρι.

Υ.Γ. Όποιος δεν κατάλαβε, στο Μελιγαλά 3-15 Σεπτεμβρίου 1944 (τη στιγμή που οι Γερμανοί βρίσκονταν ακόμη σε Πελοπόννησο, Τρίπολη και Ελλάδα, πλήν Καλαμάτας), ο ΕΛΑΣ και ο 'Αρης Βελουχιώτης βρισκοταν επίσημα ως ο συμμαχικός στρατός απέναντι στους με βαριά γερμανικά όπλα του 3ου Τάγματος Ασφαλείας Καλαμών-Μελιγαλά (δημιούργημα των Γερμανών)...
Δείτε στο άνω βίντεο στο 3:37 και μετά τι έγινε και αντίστοιχα στη Τρίπολη δίχως να θιγεί κανένας με την απελευθέρωση της πόλης στις 30 Σεπτεμβρίου 1944... Όποιος δεν γνωρίζει ποιός είναι ο τότε Υπουργός που μιλάει σχετικά στο βίντεο, ας ψάξει λίγο παραπάνω την ιστορία, καθώς όταν δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας θα κληθούμε να την ξαναζήσουμε...