Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Νικηφόρος Βρεττάκος & φύση...


Για το Βρεττάκο η ποίηση είναι ζωή. Μάλιστα ο ίδιος τονίζει πως η ποίηση στον τόπο αυτό δεν υπήρξε παιχνίδι φαντασίας (της οποίας το ρόλο στην καλλιτεχνική δημιουργία αναγνωρίζει), υπήρξε ζωή και παιδεία.

Ο ποιητής στρατεύτηκε στην ίδια του τη συνείδηση και στην ευθύνη του απέναντι στο λαό και την ανθρωπότητα, "πολέμησε" μέσω της ποίησης για την ελευθερία, την ηθική και κοινωνική άνοδο του ανθρώπου. Η φύση, η αγάπη, το φως αποτελούν τα ζώπυρα της ποιητικής του Βρεττάκου.Η ποίησή του είναι ένα μήνυμα ειρήνης, που πριν γίνει κήρυγμα - διαμαρτυρία, έχει γίνει ανθρώπινο βίωμα.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος μεγαλώνοντας μαζί με τη φύση -τη φύση της πατρίδας του- μεγάλωνε παίρνοντας μαθήματα καθαρότητας, ομορφιάς, ευταξίας. Με αυτή τη συνείδηση τους χρέους να βρίσκεται σε απόλυτη τάξη, βρέθηκε σχεδόν αυτόματα και ευθύς αμέσως αντιμέτωπος με την αταξία της άλλης πλευράς του κόσμου: της κοινωνικής...!

Ο Βρεττάκος μεταφέρει από τη φύση στους ανθρώπους μηνύματα αρμονίας, τάξης, δύναμης, βιώνοντας ο ίδιος, πρώτος, τη λυτρωτική επενέργειά της.

Ο ποιητής το 1940 - 41 έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και έπειτα στην Εθνική Αντίσταση. Απεβίωσε στις 4 Αυγούστου του 1991.