Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Όξω Μάνη

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μίλητος» το λεύκωμα του Χρίστου Κ. Κοτσωνή για την «Όξω Μάνη». έτσι ονομάζεται στη μανιάτικη γλώσσα η Έξω Μάνη ή κατά την σχετικά νεώτερη διοικητική διαίρεση, «Μεσσηνιακή Μάνη».

Πρόκειται για ένα έργο που εισάγει τον επισκέπτη – αναγνώστη στο μανιάτικο τοπίο, στη μανιάτικη αρχιτεκτονική, στην ψυχοσύνθεση εκείνη των οξωμανιατών που ανέκαθεν αποτελούσαν τους φρουρούς της πύλης εισόδου στην αγέρωχη περιοχή της πατρίδας μας. Το βιβλίο έχει εμπλουτιστεί με πλούσιο και ιδιαίτερα προσεγμένο φωτογραφικό υλικό που, προστιθέμενο με το κείμενο φιλοτεχνεί ολοκληρωμένη ματιά στην πανέμορφη Όξω Μάνη. Ο συγγραφέας στον πρόλογό του μας βάζει απευθείας στα βαθιά της Μάνης αναφέροντας:

(…)Κάθε που επισκέπτομαι αυτόν τον τόπο νοιώθω σαν να είναι η πρώτη φορά. Κατάλαβα πως η Μάνη δεν είναι ούτε τουριστικοί χάρτες, ούτε ιστορικά βιβλία, ούτε sites, ούτε οδοιπορικά.
Είναι μέσα μας και ανήκει στον καθένα ξεχωριστά.

«Χρειάζεσαι τρεις ζωές για να την καταλάβεις», μου είχε πει κάποτε ένας γέροντας. Και είχε απόλυτο δίκιο. Το μέγα μυστήριο της Μάνης είναι πως, όταν πηγαίνεις εκεί, νομίζεις ότι είναι η πρώτη φορά, κι όταν φεύγεις, η τελευταία.

Το αφιερώνω στις γυναίκες της Μάνης, που σε εποχές ανυπέρβλητα δύσκολες έστυψαν την πέτρα, ζάλωσαν το παιδί, πήραν ντουφέκι και σπαθί και πολέμησαν την ανάγκη!».