Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ιερός Λόχος, "Δεύτε Παίδες των Ελλήνων"

Ο σημερινός γαλλικός εθνικός ύμνος, η Μασσαλιώτις, ήταν εμβατήριο της Γαλλικής Επανάστασης (1789).

Η Μασσαλιώτις αναδείχτηκε εκείνα τα χρόνια σε διεθνής ύμνος των δημοκρατικών, που κατά το παράδειγμα των Γάλλων, ξεσηκώνονταν σε όλη την Ευρώπη με το τρίπτυχο "Ελευθερία - Ισότης - Αδελφότης".

Ο Έλληνας επαναστάτης, Ρήγας Φεραίος, θα αποδώσει τη Μασσαλιώτιδα στα ελληνικά και στον ύμνο - εμβατήριο "Δεύτε Παίδες των Ελλήνων".

Λέγεται πως οι φοιτητές του Ιερού Λόχου, του Αλέξανδρου Υψηλάντη, βάδισαν ενάντια στους Οθωμανούς ψέλνοντας τη Μασσαλιώτιδα σε στίχους Ρήγα Φεραίου.

Ο Ιερός Λόχος, για την ιστορία,  ήταν στρατιωτικό σώμα που ιδρύθηκε από τον Υψηλάντη στη Φωξάνη, πόλη στα όρια της Μολδαβίας με τη Βλαχία, στα μέσα Μαρτίου του 1821 και συγκροτήθηκε από εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας και της Οδησσού, κυρίως.

Ήταν η πρώτη οργανωμένη στρατιωτική μονάδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και του ελληνικού στρατού γενικότερα. Ο Υψηλάντης πίστευε πως οι νεαροί αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ψυχή του στρατού του. Γι’ αυτό τους ονομάτισε από το κλασικό όνομα του Ιερού Λόχου των Θηβών.