Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Run Νikita, run!!!

Σε άνοιγμα λογαριασμών πολιτικού και επιχειρηματιών που σχετίζονται με το κάμπινγκ της Ελαφονήσου προχωρά το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με το Βήμα, η Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών ζητά το άνοιγμα των λογαριασμών του βουλευτή Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά και επιχειρηματιών που ήταν συγγενείς στενών συνεργατών του.

Συγκεκριμένα, ένας από τους επιχειρηματίες που ελέγχεται και ο οποίος συνδέεται με το περιβάλλον του Νικήτα Κακλαμάνη, φέρεται να έχει στην κυριότητα του 50% του κάμπινγκ στην παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, στο οποίο εμφανίζεται να έχει επενδύσει γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Στην κατοχή του ΣΔΟΕ υπάρχουν αναφορές που δείχνουν ότι το ίδιο πρόσωπο προχώρησε και στην αγορά και άλλων γειτονικών εκτάσεων. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΣΔΟΕ, πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί από το 2001 έως σήμερα του εν λόγω επιχειρηματία για παράβαση του νόμου, περί ιδιοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι, όταν προ μερικών ημερών είχε δημοσιοποιηθεί ότι έχει ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Κακλαμάνη, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην δήμαρχος Αθηναίων είχε δηλώσει ότι αυτό έχει συμβεί στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας - ύστερα από σχετική καταγγελία - για θέματα που αφορούν την λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού 9,84, για την κατάθεση του πόθεν έσχες του και για χρήματα - ένα σχετικά μικρό ποσό - που έχει στο εξωτερικό.

Ο κ. Κακλαμάνης μάλιστα ανέφερε ότι "σε ομιλία μου στην Βουλή, επανέλαβα το αίτημα του ελέγχου και της δημοσιοποίησης του πορίσματος". Σύμφωνα όμως με νεώτερα έγγραφα ο έλεγχος μάλλον επεκτείνεται και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων συνεργατών του πρώην δημάρχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελεγχόμενοι επιχειρηματίες, τους οποίους αφορά το σχετικό έγγραφο του ΣΔΟΕ με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου, καμία σχέση δεν έχουν και με την λειτουργία του 9,84 και δεν συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του.

Υ.Γ. για όποιον πέφτει από τα σύννεφα ας δει τις σχετικές αναρτήσεις από τα παλιά...

Ανεμογεννήτριες και ορεινό ανάγλυφο...

Δείτε από πρώτο μάτι την έδραση ανεμογεννητριών στο ορεινό ανάγλυφο...

Αιολικο Παρκο Μολαοι

Αναμνήσεις απο τα σύκα....

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Μολάοι 29 Aπρίλη 1944

Ο Υποστρατηγος Κρεχ επέστρεψε με φρουρά εμπροσθοφυλακής 26 στρατιωτών από την Μονεμβασιά για την έδρα της Γερμανικής στρατιωτικής Διοίκησης Πελοποννήσου στην Τρίπολη.

Κοντά στους Μολάους δέχθηκε τα πυρά από τους αντάρτες σκοτώνοντας αυτόν και τρεις ακόμη Γερμανούς, επίσης υπήρξαν  και τεσσερις τραυματιες για τους Γερμανούς.

Σε αντιποινα εκτέλεσαν συνολικά 335 Ελληνες, 200 την πρωτομαγιά στην Καισαριανή και 135 στην οδό Μολάοι - Σπάρτη.

H διαταγή του Γερμανού Στρατιωτικού διοικητή της νότιας Eλλάδας ήταν: "Διέταξα να εκτελούνται επί τόπου όσοι ευρεθούν σήμερον (30 Απριλίου 1944) επί του δρόμου από τη Σπάρτη έως τους Mολάους. Eπίσης διέταξα την εκτέλεση αύριο πρώτη Mαΐου, διακοσίων ελληνων που βρίσκονται στο στρατόπεδο στο Χαϊδάρι σαν αντίποινα για την εκτέλεση του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή Πελοποννήσου έξω από τη Μολάους στις 29 Aπρίλη 1944".

Για τους 200 έλληνες που εκτέλεσαν οι Γερμανοί στη Kαισαριανή η πορεία αυτή ξεκίνησε με τη σύλληψή τους από το καθεστώς Μεταξά της "4ης Aυγούστου 1936", όπου και στάλθηκαν σε φυλακές και εξορίες αρχικά ενώ μετά ένα χρόνο κλείστηκαν στο κάτεργο της Aκροναυπλίας. Aυτούς τους έλληνες η συνθηκολόγα 5η φάλαγγα τους παρέδωσε στους Γερμανούς κατακτητές και κατέληξαν στο στρατόπεδο Xαϊδαρίου και μετά στο απόσπασμα...

"Μια μάνα μια λεβέντισσα" για το Μονοδένδρι στη Λακωνία

Το τραγούδι αναφέρεται στη μάχη στο Μονοδένδρι στις 13 Μάρτη 1944. Αργότερα στις 23 Οκτώβρη 1943 οι Γερμανοί κατακτητές, με κουκουλοφόρους συνεργάτες χτύπησαν τις πόρτες πατριωτών στη Σπάρτη και συνέλαβαν επιστήμονες, επαγγελματίες, εργάτες και αγρότες. Συνολικά 450, μεταφέρθηκαν την επόμενη μέρα με καμιόνια στις φυλακές της Τρίπολης. Το Νοέμβρη, εκτέλεσαν τους 118 στο Μονοδένδρι Λακωνίας, σε αντίποινα για ενέδρα ανταρτών του ΕΛΑΣ, κατά την οποία σκοτώθηκαν πολλοί Γερμανοί. Μεταξύ Σπάρτης - Τρίπολης έγιναν αρκετές ενέδρες ενάντια σε Γερμανούς αλλά και εκτελέσεις από τους Γερμανούς και τα Τάγματα Ασφαλείας.

βραδιά τιμής για τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο στον Πειραιά

Το Ιστορικό Αρχείο του ΟΛΠ θα τιμήσει τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο σε ειδική ποιητική βραδιά, η οποία θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ Α.Ε. (Ακτή Μιαούλη 10, Πειραιάς), την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 19:00. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Σπάρτης και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο “έτος Βρεττάκου”, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

 Η απόφαση για την τιμητική αυτή εκδήλωση ελήφθη λόγω της ιδιαίτερης σχέσης του ποιητή με τον ΟΛΠ μιας και σύζυγος του Καλλιόπη, υπήρξε υπάλληλος του ΟΛΠ, αγωνίστρια κατά τη διάρκεια της κατοχής, κατά των κατακτητών και πρωτοπόρος συνδικαλίστρια στα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Απολύθηκε από τον ΟΛΠ το 1954 “λόγω κοινωνικών φρονημάτων”. Η οικογένεια Βρεττάκου για ένα διάστημα έζησε σε χώρο, που της παραχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην οδό Καραϊσκου, στον Πειραιά.

 Την εκδήλωση θα συντονίσει ο γιος του ποιητή κ. Κώστας Βρεττάκος.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΥΜΑΝΤΟ

Δείτε την τεράστια πορεία πολλών χιλιάδων ανθρώπων για την προστασία του τόπου τους. Πολλοί θα εκλαγείτε από αυτά που δεν είδατε στην tv αλλά είναι καιρός να αντιληφθούμε πλήρως για το πως λειτουργούν τα επί πληρωμή ΜΜΕ αλλά και πως κάθε τόπς έχει και ήρωες και καθάρματα που εξαγοράζονται για λίγα αργύρια...

Η ΑΟΡΑΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, Θεσ/νίκη 24/11 από το Χρυσές αυτ-απάτες ''
Η δημοσίευσις είναι ψυχή της δικαιοσύνης''
Johann Jakob Meyer Ελβετός φιλέλληνας, σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του, κατά την ηρωική έξοδο του Μεσολλογίου. Συνιδρυτής μιας εκ των πρώτων εφημερίδων της ελεύθερης πατρίδας.

Ζητάμε ΄΄συγνώμη΄΄... ΄΄Συγνώμη΄΄ ... που μαζευτήκαμε αρκετές χιλιάδες πολίτες... (στις μέρες μας --αλλά και παλιότερα- είναι πολύ δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, να μαζευτούν τόσοι πολλοί άνθρωποι, εάν δεν υπάρχει κάποιο ΄΄χειροπιαστό΄΄ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ) ΄΄Συγνώμη΄΄ ... που δεν κάψαμε ούτε έναν κάδο απορριμμάτων , Θα παίρνατε ΄΄ωραία πλάνα΄΄ ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ...

΄΄Συγνώμη΄΄... που δεν κάναμε γυαλιά καρφιά ούτε ένα μαγαζί, Θα είχατε τότε ως δια μαγείας ανταποκρίσεις, από την μεγάλη μας πορεία, εκστομίζοντας υποκριτικά φράσεις κλισέ όπως ΄΄... αμαυρώθηκε από καταστροφές σε καταστήματα, η πορεία κατά των μεταλλείων΄΄, επικεντρώνοντας τα φώτα της δημοσιότητας (όπως σχεδόν πάντα) στις καταστροφές και όχι στην πορεία. Δεν σαν κάναμε όμως την χάρη ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΓΥΜΝΟΣΙΑΛΑΓΚΕΣ...

΄΄Συγνώμη΄΄... που δεν ρίξαμε ούτε μια μολότοφ ΄΄Συγνώμη΄΄... που δεν σημειώθηκε κανένας προπηλακισμός. ΄΄Συγνώμη΄΄... που διαδηλώσαμε ειρηνικά ... Έχοντας γυρίσει στην Χαλκιδική, επιστρέφοντας από την πραγματικά μεγαλειώδη πορεία στην Θεσσαλονίκη και ρίχνοντας μια ματιά, στην μέχρι τώρα σχετική ειδησεογραφία, μας έκανε εντύπωση ο τρόπος (μη) κάλυψής της (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), όχι μόνο από τα μεγάλα ΜΜΕ, αλλά γενικότερα. Και αυτό, παρόλο που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Χαλκιδική δημοσιογράφους από την Le Monde, τους New York Times , το BBC , το Radio Canada και όχι από τα ΄΄έγκυρα΄΄ Ελληνικά ΜΜΕ.

Για το πόσοι πραγματικά είμαστε, μπορεί όποιος θέλει, να πάρει μια εικόνα, από τις πανοραμικές λήψεις, ιδιαίτερα κατά την είσοδο της ογκωδέστατης πορείας, στη λεωφόρο Νίκης. Βέβαια, για τα μνημονιακά ΄΄έγκυρα΄΄ ΜΜΕ και τους διάφορους άλλους ΄΄ενημερωτικούς΄΄ σταθμούς είτε δεν υπήρξε ποτέ η πορεία σαν ειδησεογραφικό θέμα είτε ΄΄πνίγηκε΄΄ ανάμεσα στην ΄΄Τατσοπουλιάδα΄΄ και άλλα αναλόγου ύφους και ποιότητας δημοσιεύματα. Φυσικά η ομοβροντία ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ τοποθετήσεων – γνωματεύσεων – πορισμάτων, στην προοπτική λειτουργίας μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική, αλλά και στο Κιλκίς και την Θράκη, των επιστημόνων του συμβουλίου περιβάλλοντος του ΑΠΘ, της Γεωπονικής Σχολής, του ΤΕΙ τουριστικών επαγγελμάτων δεν είναι ΄΄άξια λόγου΄΄ μπροστά στους ογκόλιθους -κυριολεκτικά και μεταφορικά- σκέψης και τεκμηρίωσης, της El Dorado και των αρΠΑΧΤικών που την συνδράμουν.

Ούτε οι αρνητικές γνώμες του συνόλου σχεδόν των αγροτικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών, τουριστικών κτλ ενώσεων και φορέων, έχουν σημασία για τους δήθεν ΄΄δημοκράτες΄΄. Ούτε η σχεδόν σύσσωμη αντίθεση των τοπικών πολιτικών, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ κομματικής τοποθέτησης τόσο στο Κιλκίς όσο και στην Θράκη με την εξαίρεση του δημάρχου Αρναίας – El Dorado κ. Πάχτα και δυο τριών ακόμα ΄΄αστέρων΄΄ της πολιτικής, στην πολύπαθη Χαλκιδική μας.

Το μήνυμα που στέλνει η μεγάλη (αλλά ΄΄αόρατη΄΄ από τα μεγάλα ΜΜΕ) συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης είναι ξεκάθαρο: Οι Καναδοί τα διάφορα ντόπια αρΠΑΧΤικά, μαζί με την μνημονιακή, συγκυβέρνηση που διαδέχθηκε αυτήν του ΄΄μεγάλου στοχαστή΄΄ ΓΑΠ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ για την εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού.

Σε κάθε λειτουργούσα δημοκρατία αυτό θα σταμάταγε κάθε συζήτηση και δεύτερη σκέψη για λειτουργία μεταλλείων χρυσού. Σε κάθε άλλη περίπτωση όσοι θέλουν να αποπροσανατολίσουν αμφισβητώντας αυτό που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού έχουν ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ Όλα τα υπόλοιπα είναι και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ και ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ και όσοι τα προωθούν ή τα σιγοντάρουν, σπέρνοντας στην ουσία ανέμους θα θερίσουν ΘΥΕΛΛΕΣ...

*Από παρατήρηση που μας έγινε από αγαπημένους φίλους διευκρινίζουμε ότι η έκφραση "ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ" αφορά εξ' ολοκλήρου την ιδιοκτησία των κυρίαρχων ΜΜΕ και των υποτακτικών τους δημοσιογράφων και όχι την μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων που συμπαρίσταται ενεργά στον αγώνα μας.

Βασιλική Σταυροπούλου - Βασσαράς Λακωνίας

Βασιλική Σταυροπούλου του Νικολάου γνωστή και ως "Η Μάνα του Αντάρτη" υπεύθυνη της Εθνικής Αλληλεγγύης στο  Βασσαρά Λακωνίας, εκτελέστηκε στις 4 Αυγούστου 1944 μαζί με εικοσιτέσσερις πατριώτες από τους Γερμανούς.

Ακολουθεί το τραγούδι "Η Μάνα του Αντάρτη" που έγραψε γι αυτήν ο  Ευάγγελος Μαχαίρας.

Εξαιρετικό αντιναζιστικό cartoon από τον Walt Disney (video)

"Education for Death: The Making of the Nazi", λέγεται το 10λεπτο φιλμάκι κινουμένων σχεδίων του Walt Disney, που κυκλοφόρησε στις 15 Ιανουαρίου 1943 και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Gregor Ziemer. Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία του μικρού Χανς, ενός αγοριού, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη ναζιστική Γερμανία και ανατρέφεται για να γίνει ένας ανελέητος στρατιώτης. Στην αρχή της ταινίας, ένα ζευγάρι Γερμανών πρέπει να αποδείξει σε έναν δικαστή Ναζί, ότι έχει καθαρό αίμα Αρείας φυλής και συμφωνεί να αφιερώσει το γιο του, τον οποίο ονομάζει Hans - μετά την έγκριση του δικαστή -, στην υπηρεσία του Αδόλφου Χίτλερ και το Ναζιστικό Κόμμα. Τους δίνεται ένα αντίγραφο του Mein Kampf από το δικαστή ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους προς τον Χίτλερ κι ένα βιβλιάριο, που περιέχει χώρο για 12 παιδιά (ένας υπαινιγμός ότι το ζευγάρι αναμένεται να δημιουργήσει μια μεγάλη οικογένεια για την Πατρίδα).

Καθώς ο Hans μεγαλώνει, μαθαίνει μια διαστρεβλωμένη εκδοχή της Ωραίας Κοιμωμένης, όπου απεικονίζεται ο Χίτλερ ως ιππότης με την αστραφτερή του πανοπλία και σώζει την Ωραία Κοιμωμένη, μια παχύσαρκη Βαλκυρία, που εκπροσωπεί τη Γερμανία, από την κακιά μάγισσα, που εκπροσωπεί τη δημοκρατία. (Ο αφηγητής σαρκαστικά σχολιάζει ότι "το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας φαίνεται να είναι ότι ο Χίτλερ σήκωσε τη Γερμανία στα πόδια της, την ανέβασε πάνω στη σέλα, και την πήρε για μια βόλτα.") Χάρη σε αυτό το είδος της διαστρεβλωμένης ιστορίας, ο Hans και όλα τα νεαρά μέλη της χιτλερικής νεολαίας γοητεύονται με τον Φύρερ, στο πορτραίτο του οποίου αποδίδουν και το γνωστό χαιτετισμό. Κατόπιν, το κοινό βλέπει τον Hans άρρωστο και κλινήρη.

Η μητέρα του προσεύχεται γι αυτόν, γνωρίζοντας ότι είναι μόνο θέμα χρόνου, πριν οι αρχές έρθουν να τον πάρουν για να υπηρετήσει τον Χίτλερ. Ένας Ναζί αξιωματικός κτυπά την πόρτα για να πάρει τον Hans μακριά, αλλά η μητέρα του λέει ότι είναι άρρωστος και έχει ανάγκη φροντίδας. Ο αξιωματικός της λέει να θεραπεύσει το γιο της γρήγορα και να τον ετοιμάσει να φύγουν, πράγμα που σημαίνει ότι αν Hans δεν γίνει καλά, θα υποβληθεί σε ευθανασία. Ο αξιωματικός τη διατάζει να μην τον κανακεύει, γιατί ένας στρατιώτης δεν πρέπει να έχει συναισθήματα, ούτε να δείχνει κανένα απολύτως έλεος.  Τελικά, ο Hans αναρρώνει και συνεχίζει την "εκπαίδευση" του σε μια σχολική τάξη, όπου όλα τα παιδιά φορούν τις στολές της χιτλερικής νεολαίας. Στους τοίχους κρέμονται τα πορτραίτα του Χίτλερ, του Γκαίριγκ και του Γκαίμπελς.

Ο δάσκαλος ζωγραφίζει στον πίνακα σε κινούμενα σχέδια ένα κουνέλι και μια αλεπού. Η αλεπού τρώει το κουνέλι και ο Hans λυπάται. Ο δάσκαλος γίνεται έξαλλος και βάζει τον Hans να καθίσει στη γωνία φορώντας καπέλο. Όπως ο Hans κάθεται τιμωρία, ακούει τους υπόλοιπους συμμαθητές να ερμηνεύουν "σωστά" το σκίτσο, λέγοντας πως η "αδυναμία δεν ταιριάζει ποτέ σε ένα στρατιώτη" και "ο ισχυρός αποφασίζει για τον αδύναμο". Αυτό πυροδοτεί τον Hans να αποκηρύξει την άποψή του και να συμφωνήσει με τους υπόλοιπους ότι ο ασθενής πρέπει να καταστρέφεται.

"Η Γερμανία είναι η "υπέρ-φυλή" και θα υποτάξει όλα τα αδύναμα έθνη". Το αγόρι, στη συνέχεια, λαμβάνει μέρος σε μια σταυροφορία για το κάψιμο των βιβλίων. Καίγεται οποιοδήποτε βιβλίο αντιτίθενται στον Χίτλερ, ενώ αντικαθίσταται η Αγία Γραφή με το Mein Kampf, ο σταυρός με ένα ναζιστικό ξίφος και καίγεται μια Καθολική Εκκλησία. Ο Hans περνά τα επόμενα χρόνια "Παρελαύνοντας και χαιρετώντας" ("Marching and heiling, heiling and marching!") μέχρι να γίνει ένας ενήλικας "καλός Ναζί" της Βέρμαχτ και να αρχίσει να εμπλέκεται με μίσος απέναντι σε οποιονδήποτε εναντιώνεται στον Χίτλερ, "μη βλέποντας τίποτα άλλο απ' αυτό που το κόμμα θέλει να δει, μη λέγοντας τίποτε άλλο απ' αυτό που το κόμμα θέλει να πει και μη κάνοντας τίποτα περισσότερο από ό, τι το κόμμα θέλει να κάνει." (Εξαιρετικά, οι παρωπίδες, το φίμωτρο και οι αλυσίδες!)

Στο τέλος, ο Hans και οι υπόλοιποι Ναζί στρατιώτες παρελαύνουν στον πόλεμο μόνο για να καταλήξουν σε σειρές πανομοιότυπων τάφων, που δεν έχουν τίποτα πάνω τους, εκτός από μια σβάστικα και ένα κράνος στερεωμένο στην κορυφή. Έτσι λοιπόν η εκπαίδευση του Hans ολοκληρώθηκε. "Η εκπαίδευση για το θάνατο ...".

Από το Palmografos.com - Πώς δημιουργείται ένας Ναζί (1943) - Εξαιρετικό αντιναζιστικό cartoon από τον Walt Disney (video)

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012


Επιμέλεια κειμένου : Ηλίας Σιδηρόπουλος (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 21/11/2004)

Ο Μιχάλης Τσιγκάκος,
θυμάται σχεδόν με κάθε λεπτομέρεια τις εκτελέσεις που έκαναν οι Γερμανοί στο Μονοδένδρι Λακωνίας στις 26 Νοεμβρίου του 1943, με τις οποίες αφαίρεσαν την ζωή 118 αθώων ανθρώπων.

«Κατάγομαι από τη Νύφη Λακωνίας. Η μητέρα μου, δασκάλα και επιθεωρήτρια σχολείων, είχε πεθάνει. Ο πατέρας ήταν καπετάνιος επιταγμένος από τους Γερμανούς σε ένα καράβι που μετέφερε καύσιμα από τα Πλύτρα στην Κρήτη. Ετσι, μαζί με τον αδελφό μου περιφερόμασταν από τον ένα συγγενή στον άλλο», διηγείται ο κυρ-Μιχάλης. Στα κάθε είδους μεροκάματα που έκαναν, πολλές φορές η αμοιβή ήταν σε είδος: «Την ημέρα που με συνέλαβαν θα έπαιρνα 15 οκάδες σύκα. Δεν πρόλαβα όμως. Οι άλλοι που ήταν μαζί μου είδαν το περιστατικό. Παράτησαν το φορτηγό και την κοπάνησαν τρέχοντας». Τους πήγαν σε ένα χώρο όπου βρίσκονταν δεκάδες κρατούμενοι.

«Ορισμένοι ψιθύριζαν ότι μας έπιασαν για αντίποινα. Κάποιους είχαν σκοτώσει οι αντάρτες. Το απόγευμα έξω από το κτίριο είχαν μαζευτεί γυναίκες που, κλαίγοντας, ζητούσαν να δούν τους ανθρώπους τους. Ομως οι γερμανοί δεν επέτρεψαν την παραμικρή επαφή». Ανάμεσα στους συλληφθέντες ο γιατρός Καρβούνης, γνωστός στη Λακωνία, αφού χειρουργούσε πολλές δύσκολες παθήσεις. Ολοι είχαν πέσει πάνω του να τους σώσει. «Αν είναι να τη γλιτώσω μόνο εγώ, τότε θα πάω πρώτος» τους απαντούσε. Το εννοούσε. Θα μπορούσε να είχε φύγει παραπάνω από μία φορά. Οι Γερμανοί ήξεραν καλά πόσο αγαπητός ήταν στους κατοίκους.

Την επόμενη μέρα το πρωί μάς έβαλαν σε ένα φορτηγό για το Μονοδένδρι. Εκεί που μας κατέβασαν υπήρχαν δεκάδες γερμανοί στρατιώτες. Σε κάτι λάκκους διέκρινα πεθαμένους. «Ωχ», κάνει ένας. «Μας έφεραν για εκτέλεση»… Τους βάζουν στη σειρά και αρχίζουν να πιέζουν έντονα τον Καρβούνη να φύγει: «Αυτός αρνιόταν. «Εδώ στη Σπάρτη ο αρχαίος νόμος λέει, ή όλοι ή κανένας» απαντά. Κάποιος προσπαθεί να τον τραβήξει με το ζόρι. Του ρίχνει μια κλοτσιά. «Γουρούνι!» του λέει ο γιατρός στα γερμανικά, καθώς σηκώνεται. Ο ναζί αφηνίασε. Του πιάνει το χέρι και του το γυρίζει ώσπου του το έσπασε. Συνέχισαν να τον πιέζουν να φύγει. Αρνήθηκε πεισματικά, παρά τους πόνους που είχε».

Γύρω στους 35-40 στρατιώτες παρατάσσονται απέναντι από τους συλληφθέντες. «Είχε μουντό συννεφιασμένο καιρό. Οι περισσότεροι κατάλαβαν τι τους περίμενε». Ενας στρατιώτης άρχισε να μοιράζει μαύρες κορδέλες. «Νιξ!» του κάνει ο 13χρονος Μιχάλης με το περίσσιο θράσος της ηλικίας του αλλά και συγκινημένος από τη στάση του γιατρού. «Ο Καρβούνης ζήτησε ως τελευταία επιθυμία να μας επιτρέψουν να τραγουδήσουμε τον εθνικό ύμνο και το «Έχε γεια καημένε κόσμε». Όπως και έγινε. Ορισμένοι άρχισαν να κλαίνε.

Τότε ένας που ήταν δεξιά μου, μου λέει, «Καλά εμείς, αλλά κι εσένα ρε Μιχαλάκη;». »Δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει και ακούγεται το πρόσταγμα «Φάιαρ». Όπως γύρισα να τον κοιτάξω ένιωσα ένα τσούξιμο στο μέτωπό μου, σαν κάψιμο από τσιγάρο, κι έπεσα χάμω. Πάνω στην ωμοπλάτη μου έπεσε ένας υψηλόσωμος. Το πρόσωπό μου γέμισε με χυμένα μυαλά και αίματα. Έμεινα ακίνητος, παγωμένος…» Άρχισαν να πυροβολούν όσους βόγκαγαν από τους πόνους, ώσπου επικράτησε απόλυτη σιωπή: «Έμεινα ακίνητος, μπορεί και μια ώρα. Μόλις έφυγαν τα αυτοκίνητα, περίμενα λίγο και έκανα να φύγω. Σηκώθηκα και αντίκρισα την πιο εφιαλτική εικόνα της ζωής μου.

Όλοι κείτονταν νεκροί»

Στη Σπάρτη, στο Μονοδένδρι τουφέκισαν οι Γερμανοί όλο τον ανθό της πόλης...


Η Ιωάννα Τσάτσου στο ημερολόγιό της: 27 Νοέμβρη 1943 Όλη τη νύχτα κατακλυσμός η βροχή, δεν μ’ άφηνε να κοιμηθώ. Μα το πρωί άνοιξα το παράθυρο στην πιο λαμπρή χειμωνιάτικη μέρα. Η γη ήταν πλυμένη, πεντακάθαρη. Ο ήλιος φωτεινός και ζεστός, σαν ήλιος Αυγούστου. Χτύπησε το τηλέφωνο. Σήκωσα η ίδια το ακουστικό και άκουσα την είδηση:

“Στη Σπάρτη, στο Μονοδένδρι τουφέκισαν χτες οι Γερμανοί εκατόν δέκα εφτά, όλο τον ανθό της πόλης και μέσα σ’ αυτούς το Χρήστο Καρβούνη”. Έμεινα σαν απολιθωμένη. Δεν καταλάβαινα. Δεν ήθελα να καταλάβω. Ο άνθρωπος ξαναείπε τα ίδια λόγια, τον ακούω ακόμα. Χτες το πρωί στο Μονοδένδρι τουφέκισαν εκατόν δέκα εφτά. Τέσσερα παιδιά του Τζιβανόπουλου και τον γιατρό Καρβούνη. Κάθε σπίτι κι ένας νεκρός. Όλη η Σπάρτη μοιρολογάει. Αν είχε καεί ολόκληρη, θάταν λιγότερο το κακό. -Μα γιατί; μπόρεσα να ρωτήσω.

-Σκότωσαν ένα γερμανό στρατιώτη στο Μονοδένδρι, μου είπε πάλι ο άνθρωπος από την άλλη μεριά του ακουστικού. Πήγα στο γραφείο για την ημερήσια δουλειά. Σαν αυτόματο άκουα τα προβλήματα του κόσμου. Και το πρωί, και τώρα το βράδυ, μια σκέψη είναι πάντα εκεί και δεν μ’ αφήνει να ησυχάσω: “Ο Χρήστος Καρβούνης δεν θα δει ζωντανός ελεύθερη την Ελλάδα”. Αυτή η μεγάλη του λαχτάρα που τον έκανε να κινεί γη και ουρανό, να ζει και να πεθαίνει κάθε στιγμή, βούλιαζε μες στο χάος των ανεκπλήρωτων. Προσπαθώ να θυμηθώ το Μονοδένδρι.

Είχα περάσει από κει πηγαίνοντας προς τη Σπάρτη. Με είχαν ζαλίσει οι γυμνές κορδέλλες. 28 Νοέμβρη 1943 Ήρθε κάποιος από τη Σπάρτη. Τον άκουσα ώρες να μιλάει για τον θάνατο του Ανθρώπου. Οι θρύλοι γεμίζουν την ατμόσφαιρα. Τούτο όμως είναι ιστορία. Οι Γερμανοί την τελευταία στιγμή σεβάστηκαν τον εξαιρετικό επιστήμονα και τούδωσαν χάρη. Ο Καρβούνης παρακάλεσε να δοθεί η δική του χάρη σ’ ένα από τους τέσσερις Τζιβανόπουλους. Να μη κλάψει η μάνα τέσσερις γιους μαζί. (Για πολύ καιρό η κυρία Τζιβανοπούλου έστρωνε το πρωί τα κρεβάτια των γιων της και τα ξέστρωνε το βράδυ). Ο γερμανός αρνήθηκε. Τότε ο Καρβούνης επαναστάτησε. -Είστε ένας λαός βάρβαρος, είπε στον αξιωματικό, σε τέλεια γερμανικά. Ντρέπομαι που σπατάλησα οχτώ χρόνια στον τόπο σας. Οχτώ χρόνια πεταμένα, χαμένα. Ο γερμανός θύμωσε, κοκκίνισε και με όλη τη δύναμή του τον χτύπησε με το κοντάκι του όπλου του.

ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΑΤΣΟΥ “ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ 9″ Εκδόσεις ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ / ΕΥΘΥΝΗ

ΚΑΤΟΧΗ- ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 26-11-1943


Εκδήλωση Εθνικής Αντίστασης το 2009 - Δομνίτσα Ευρυτανίας. Στην ομιλία του Μιχάλη Σταφυλά στην εκδήλωση «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και η περίπτωση της Ελένης Τζιβανοπούλου, μιας μάνας από τη Σπάρτη, που οι Γερμανοί  πήγαιναν για εκτέλεση 117 Σπαρτιάτες αναμεσά και τα 4 παιδιά της.

Εκλιπαρώντας να μην γίνουν οι εκτελέσεις από τους Γερμανούς, οι δοσίλογοι την έβαλαν στο φοβερό δίλημμα να διαλέξει ένα από τα 4 παιδιά της που θα γλύτωνε την εκτέλεση. Μη μπορώντας να διαλέξει δεν διάλεξε κανένα, αλλά σάλεψε το μυαλό της και για καιρό γύρναγε απελπισμένη στον τόπο της εκτέλεσης των τεσσάρων παιδιών της.  Ο  Σταύρος Ψιμογεράκης έγραψε ένα μεγάλο ποίημα από το οποίο παρατίθεται ένα μόνο κομμάτι, στο οποίο δίνεται και η απάντηση της μάνας, όταν τη ρωτούσαν το γιατί.

Στην εκδήλωση το ποίημα απήγγειλε η ηθοποιός Άννα Πολυτίμου Παπακωνσταντίνου:

Για τούτο πήρα τα βουνά
Ματάκια μου και φως μου
Γιατί έχασα το είναι μου
Και τα συλλογικά

Τους έπεσα γονατιστή
Τους φίλησα τα πόδια
Από τα τέσσερα παιδιά
Ν ΄αφήσουνε το ένα
Και οι προδότες μου είπανε
Έμπα και διάλεξέτο

Πια σκύλα μάνα είν αυτή
Που τα παιδιά διαλέγει
Να κανει βήμα στο σωρό
Να μπει και να διαλέξει
Ποιόνε νάφήσω στο σωρό
Και ποιόν να διαφεντέψω
Το πρωτοπαίδι η το στερνό
Το δεύτερο η το τρίτο
Που όλα και τα τέσσερα
Καρδιά μου είναι αίμα

Όρος βαρύς όρος σκληρός
Μπροστά γκρεμός βαθύς γκρεμός
Φαράγκι από ξοπίσω
Ποιόνε νάφήσω στη σφαγή
Και ποιόνε να κρατήσω

 Δεν είναι γλέντι η ζωή
Κι ο θάνατος παιχνίδι
Η τρέλα τα συλλοϊκά
Τρυπάει σα μαύρο φίδι
Σαν πικραμένη Παναγιά
Τάψήλου ορθώνω το κορμί
Και στους προδότες λέω

Εγώ μωρέ δεν ξεδιαλέω
Πάρτε τους και τους τέσσερους
Χαλάλι της πατρίδας μας
Της λευτεριάς της ακριβής
Να γίνουν ηλιαχτίδα

Τάηδόνια εκεί βουβάθηκαν
Δεν κελαηδούν στο ρέμα
Βαφτηκε ο ήλιος κόκκινος
Έγινε ο ήλιος αίμα.

Η επιτύμβια στήλη περιλαμβάνει τα 120 ονόματα των εκτελεσθέντων, μεταξύ των οποίων και τα 4 αδέλφια Τζιβανόπουλοι (Δημοσθένης, Ιωάννης, Σωκράτης, Παρασκευάς). Τη δραματική εκείνη στιγμή η δόξα άγγιζε το πρόσωπο ενός άλλου ήρωα. Το γλυκό πρόσωπο του αθάνατου Χρήστου Καρβούνη.Μεγάλη μορφή αυτοθυσίας και πατριωτισμού αποτελεί η εκτέλεση του γιατρού Χρήστου Καρβούνη στο Μονοδέντρι μαζί με 117 άλλους πατριώτες από τους Γερμανούς στις 26-11-1943 που γεννήθηκε στην Αράχωβα και σπούδασε στη Γερμανία.

Γιατρός εξαίρετος, σπουδαγμένος στη Γερμανία, που έδινε στους αρρώστους του ζωή απ τη ζωή του... σκέφτηκε μέσα στην ασύλληπτη τραγικότητα του μακελειού ότι ανάμεσα στους 117 ήταν παιδιά ανήλικα, τέσσερα αδέλφια από μια οικογένεια (Τζιβανόπουλοι) και τρία από δύο άλλες (Αλεμαγκίδη και Κεχαγιά). Παρακάλεσε τους Γερμανούς να μη σκοτώσουν τα ανήλικα παιδιά... Το μόνο που γινότανε του απάντησαν, ήτανε να γλιτώσει ο ίδιος... Τους έβρισε... Εκείνος, όμως, διάλεξε τον δοξασμένο θάνατο. Τον γάζωσαν με λύσσα οι Γερμανοί και έτσι δεν έμεινε πια όρθιος ούτε ένας».

Ανάμεσα στους ήρωες που έπεσαν για τη λευτεριά ο διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Σπάρτης (Α. Ζερβομπεάκος), δικηγόροι (Φικιώρης, Σάλμας, Αλεμαγκίδης, Θεοφίλης), καθηγητές (Χίος, Παπαδάκος, Κουτρουμάνος), δημοσιογράφοι (Τριήρης, Γκουζούλης), πατεράδες και γιοι (Τζιβανόπουλος, Αλεμαγγίδης, Ανδριτσάκηες, Παπαστάθης, Σταυράκος...), επαγγελματίες, άνθρωποι του μόχθου, τσοπάνηδες, αλλά και μία γυναίκα (Βασιλική Μαρινάκη). Κάθε σπίτι και νεκρός... 

Μεγάλη η συμβολή της Λακωνίας στην Αντίσταση κατά των Χιτλερικών

Από το "ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ" εδώ τα επεισόδια 7 & 8 από τα συνολικά 18.

Δείτε εκτός από τα υπόλοιπα, συγκεκριμένα (με κλικ πάνω) τους Λάκωνες:

Νικηφόρος Βρεττάκος -- ΕΑΜ δημοσίων υπαλλήλων

Γιώργος Σταυρόπουλος -- ΕΠΟΝ Λακωνίας

Ευάγγελος Μαχαίρας -- καπετάνιος πυροβολαρχίας ΕΛΑΣ Λακωνίας

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ποιοι κατέδωσαν τους «118» στους γερμανούς ;

“΄Ολη η Σπάρτη μοιρολογάει.
Αν είχε καεί ολόκληρη θάταν λιγώτερο το κακό.”

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος, από το notospress.gr
Τιμή και Δόξα στους «118» πατριώτες...

«Σε κάθε τόπο θα βρεθούν κάμποσα φιλόδοξα και ιδιοτελή καθάρματα , που θα εξυπηρετήσουν πρόθυμα τους σκοπούς μου, γιατί αυτό θα είναι ο μόνος τρόπος για να αναδειχτούν και να πλουτίσουν στη χώρα τους.» (Αδόλφος Χίτλερ) (Χ . ΓΚΟΝΤΖΟΥ - Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ: «Οι Εκπαιδευτικοί στην Εθνική Αντίσταση , σελ. 80)

Η ζωή των ανθρώπων κάποτε, βεβαίως , κλείνει. Όμως οι λογαριασμοί με την Ιστορία δεν κλείνουν ΠΟΤΕ. Τα ερωτήματα για την τραγική τύχη των «118» πολλά:
ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιοι συνέταξαν τους καταλόγους και ποιοι κατέδωσαν τους «118» στους Γερμανούς;
Στις 2-11-1945 και 2-12-1945 δημοσιεύτηκαν, αντίστοιχα, στην εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ», οι παρακάτω επιστολές της Λίνας Γ. Γιατράκου που έχασε στο Μονοδέντρι τον άντρα της και τον αδερφό της και της Πότας Βουλούκου που έχασε τον αδερφό της. Ανάμεσα σ’ άλλα καταγγέλλουν απερίφραστα και τα εξής:

«Αθήνα , 25 Νοέμβρη 1945,
Συναγωνιστές (…) Το χώμα του Μονοδεντριού ποτιζόταν από το αίμα των 118 αγωνιστών. Μέσα σ’ αυτούς είχα τον άντρα μου και τον αδερφό μου . Είμαι περήφανη γι’ αυτό. Οι 118 μάρτυρες ήταν διαλεχτοί της Εθνικής Αντίστασης στον τόπο μας. Γι’ αυτό έξοχα τους ξεχώρισαν μέσα στη νύχτα οι μασκοφορεμένοι προδότες και τους παρέδωσαν στους φασίστες επιδρομείς. (…) Τι κι αν φέτος, αν αυτή τη μέρα δεν πέσουν άλλοι 118 αγωνιστές στο Μονοδέντρι, αφού όλος σχεδόν ο τίμιος λαός που αγωνίστηκε για τη λευτεριά, χαροπαλεύει κι έγινε παιχνιδάκι στα χέρια προδοτών, που έβγαλαν πια τις μάσκες; Πρέπει με κάθε θυσία να σώσουμε τους ήρωές μας από τα νύχια των ντόπιων Γερμανών.(…)
Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς, Λίνα Γ. Γιατράκου»

Και το δεύτερο γράμμα :
«Αγαπητή Εθνική Δράση. Τις μέρες αυτές του σπαραγμού και του πόνου μας με αγανάκτηση είδαμε ένα ρυπαρό έντυπο της «Χ» που σαν ν’ απολογείται, προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες για τους 118 στους αντάρτες.
Με βδελυγμία αποκρούομε τη συκοφαντία των δολοφόνων της «Χ», γιατί εμείς είμαστε σε θέση, καλλίτερα από κάθε άλλον, να γνωρίζομε τα περιστατικά, που οδήγησαν στο απόσπασμα τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Στις 25-11-1943, την προηγούμενη της τραγικής εκτελέσεως, στις 11 το πρωί, ο γερμανός διοικητής της Γκεσταπό Τριπόλεως ταγματάρχης Μπόσελ μας είπε στο γραφείο του όπου πήγαμε μαζί με τη Φιλή Κουτσονικόλη, αφού προηγουμένως πήρε τηλέφωνο το φρουραρχείο Σπάρτης (Τάγμα Ασφαλείας «Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ»). Η απάντηση που μας έδωσε ήταν ότι δεν είναι εκεί και να πάμε το απόγευμα στις 5. Το απόγευμα στις 5 πήγαμε και μας είπε τα εξής: « ΄Εχετε πολλούς εχθρούς. Οι κατηγορίες και οι αποκαλύψεις που μας έδωσε το «Ελληνικό Φρουραρχείο Σπάρτης» (Τάγμα Ασφαλείας «Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ») είναι σοβαρές και οι δικοί σας δεν πρόκειται να βγουν. Μην ελπίζετε. Ο αδερφός σας ήταν διαφωτιστής του ΕΑΜ και έκανε περιοδεία στη Βαρβίτσα, Βαμβακού, Αράχωβα και σ’ άλλα χωριά».
Από τις λεπτομέρειες που μας είπε, είδαμε ότι ήταν καλά πληροφορημένος από τους προδότες της Σπάρτης. ΄Υστερα από παρακλήσεις να μας πει ποιος κατηγορεί τον αδερφό μου έβγαλε ένα μπλοκ και μου έδειξε το όνομα «Ν… Β…». (σ.σ. :Το όνομα αναγράφεται ολόκληρο). Δε μας μένει καμιά αμφιβολία πως ύστερα από τις εκθέσεις του Φρουραρχείου Σπάρτης η τύχη τους είχε προαποφασισθεί .
Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς, Πότα Βουλούκου»
(ΓΙΑΝΝΗ Χ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ : Η Εθνική Αντίσταση στη Λακωνία !941-1945 , σελ.227-229)

Η αλήθεια των παραπάνω επιστολών επιβεβαιώνεται , με τρόπο ωμό και κυνικό, επισήμως και από τους ίδιους τους αυτουργούς με το παρακάτω ιταμό έγγραφο:

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΑΓΜΑ «Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ»
Σπάρτη 23-11-43, Αριθμ.Πρωτ.13
Προ: Την Γερμανικήν Διοίκησιν Σπάρτης
Ενταύθα
Κατόπιν προφορικής υμών διαταγής λαμβάνομεν την τιμήν να επιστρέψωμεν συνημμένως την από 22-11-1943 αίτησιν του κ . Δημητρίου Τζιβανοπούλου μεθ’ όλων των συνημμένων και να αναφέρωμεν ότι οι μεν δύο αδελφοί Δημοσθένης και Ιωάννης είναι ενεργά μέλη του ΕΑΜ, διαφωτισταί και ομιληταί του ΕΑΜ, ανήκοντες εις μαχητικάς ομάδας, οι δ’ έτεροι δύο Σωκράτης και Παρασκευάς ανήκουν εις μαχητικής ομάδα του ΕΑΜ-ΕΠΟΝ και ενήργησαν την επίθεσιν κατά της οικίας του αρχηγού Ε.Σ. κ. Λεωνίδα Βρεττάκου ένθα εφονεύθη ο Γεώργιος Καργάκος συνάμα δε εκ της οικίας των εγένετο εξόρμησις της επιθέσεως .
Κατόπιν των ανωτέρω άπαντα τα εν τη αιτήσει του πατρός των Δημητρίου Τζιβανοπούλου είναι ψευδέστατα και οι τέσσεροι υιοί του όχι μόνον δεν πρέπει να απολυθούν εκ των φυλακών Τριπόλεως ένθα κρατούνται , απεναντίας δε απορούμεν πως ούτοι μέχρι σήμερον δεν έχουσι εκτελεσθή .
Ο Διοικητής, (υπογραφή), Λεωνίδας Βρεττάκος»
(ΓΙΑΝΝΗ Χ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ- Η Εθνική Αντίσταση στη Λακωνία 1941-1945 , σελ. 420)

Ο ίδιος συγγραφέας στις σελ.218 και 219 του βιβλίου του παραθέτει καταθέσεις αυτουργών της προδοσίας των «118» οι οποίοι παραδέχονται την κατάδοση και την προδοσία των συμπατριωτών τους στους γερμανούς παραθέτοντας και πολλά ονόματα συνεργατών τους :

Κατάθεση Παναγιώτη Σ…:«Σε ζητήματα συλλήψεων ο Λεωνίδας Βρεττάκος μας καλούσε (τη συμβουλευτική επιτροπή που πρόεδρό της είχε τον ίδιο το Σ… ) μετά την σύνταξιν των εκάστοτε καταλόγων, τους οποίους συνέτασσε σε μυστική συνεδρίαση με το πλέον στενό περιβάλλον του (αναφέρονται πολλά ονόματα) .

Κατάθεση Ιωάννη Περ. Κ…: «Στις συλλήψεις που έγιναν στις 22 Οκτωβρίου 1943 πήραν μέρος οι …(αναφέρονται πολλά ονόματα ). Πάντως οι κατάλογοι συνετάσσοντο υπό της εκάστοτε πολιτικής επιτροπής «Αντικομμουνιστικού Αγώνος».

Κατάθεση Ηλία Χ…, ιατρού: «Οι συλλήψεις …εγένοντο καθ’ υπόδειξιν του Λεωνίδα Βρεττάκου και του αμέσου πριβάλλοντός του».

Κατάθεση Θεμ. Γ…: « …δια τας συλλήψεις κι εκτελέσεις του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 1943 ευθύνονται οι…(αναφέρονται πολλά ονόματα )».

Κατάθεση Λεωνίδα Γ. Π…: «Όλοι αυτοί είναι υπεύθυνοι για τις συλλήψεις και εκτελέσεις Ελλήνων πατριωτών, γιατί με τα γραφεία πληροφοριών και τις ανακρίσεις τους εκουβαλούσαν τον κόσμον στις φυλακές, κι από κει τους παρέδιδαν στους Γερμανούς για τις εκτελέσεις …» .

Έχει επίσης διασωθεί και μαρτυρία του Γιάννη Γραμματικάκη, «Αστραπόγιαννου», από τον ΄Αγιο Δημήτριο Επιδαύρου Λιμηράς, πολεμιστή της Αλβανίας, πρωτεργάτη της Εθνικής Αντίστασης στη Λακωνία και Διοικητή Λόχου του ΕΛΑΣ, ο οποίος ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές της Σπάρτης στα 1945, απέστειλε προς τον ανακριτή πλημμελειοδικών Σπάρτης υπόμνημα όπου, ανάμεσα σ’ άλλα έγραφε και τα εξής:

«..Είναι κλεισμένος ως «ηθικός αυτουργός» της εκτελέσεως του αρχιπροδότου Μητσανά και κρατείται επί 6 μήνες ο αγωνιστής Εμμανουήλ Παπαστάθης, του οποίου τον πατέρα και τον αδερφό εξετέλεσαν οι Γερμανοί, στους οποίους Γερμανούς τους παρέδωσαν οι προδότες της Σπάρτης. Και έτσι στα δυο θύματα Γερμανοπροδοτών προστίθεται και τρίτο θύμα δικαστικής πλάνης!!» .
(ΚΩΣΤΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ : «ΟΙ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ» σελ. 51 )

Οι παραπάνω επώνυμες και ιστορικές μαρτυρίες επιβεβαιώνονται και από την αντίπαλη (τη γερμανική) πλευρά :

Α.« «Στενότατα συνεργάζονταν τα τάγματα ασφαλείας με τους Γερμανούς και στις εκτελέσεις ομήρων. Η σύλληψή τους εξακολούθησε βέβαια να γίνεται μέσω των ερευνών της μυστικής στρατιωτικής αστυνομίας, μέσω των ερευνών των μονάδων και μετά από πληροφορίες Ελλήνων ιδιωτών και Ελλήνων συνδέσμων» αλλά η ανάκριση των ομήρων γινόταν από τον Παπαδόγκωνα, ο οποίος λειτουργούσε ως «κρησάρα» όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος ο Φέλμυ (σ.σ. γερμανός στρατηγός). Οι όμηροι ανακρίνονταν «από άτομα του επιτελείου του» ανέφερε ο Φέλμυ, «και μόνον όταν εκείνος έκρινε ότι επρόκειτο όντως για υπόπτους συμμορίτες, εκτελούνταν στην κατάλληλη περίπτωση».
(Δίκη Νυρεμβέργης , υπόθεση 7η , σελ.7055) (ΧΕΡΜΑΝ ΦΡΑΝΚ ΜΑΓΕΡ : «Από τη Βιέννη στα Καλάβρυτα»,σελ.507)

Β. «Στην Πελοπόννησο οι όμηροι μεταφέρονταν στα στρατόπεδα της Τρίπολης και της Κορίνθου, των οποίων η διοίκηση βρισκόταν αποκλειστικά στα χέρια της 117ης μεραρχίας καταδρομών. Εκεί τα ονόματά τους «καταγράφονταν σε καταλόγους» ενώ η επιλογή των μελλοθανάτων γινόταν συχνά από ΄Ελληνες καταδότες που κάλυπταν τα κεφάλια τους με κουκούλες από φόβο ότι θα μπορούσαν να πέσουν θύματα ενεργειών αντεκδίκησης. Επειδή δεν διεξάγονταν κανονικές δίκες η ζωή των ομήρων κρεμόταν συχνά από τον καταδότη, ο οποίος μπορούσε «από εκδίκηση ή μίσος» να κάνει ακόμα και ψευδή κατάθεση.»
(Δίκη Νυρεμβέργης , υπόθ.7η , σελ.7065) (ΧΕΡΜΑΝ ΦΡΑΝΚ ΜΑΓΕΡ : «Από τη Βιέννη στα Καλάβρυτα» , σελ.508)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: «Η ελεύθερη, θαρραλέα και προοδευτική αντίληψη και στάση ζωής», ο πατριωτισμός, η αγάπη για την ελευθερία και η αντιστασιακή δράση των «118» εναντίον των κατακτητών, «ήταν η αιτία που το τοπικό αντιδραστικό κατεστημένο σε συνεργασία με το γερμανό κατακτητή» ξεκλήρισε την οικογένεια Τσιβανοπούλου αλλά και άλλες οικογένειες της Σπάρτης και βύθισε στον πόνο και στην ορφάνια δεκάδες ακόμα οικογένειες. «Στο Μονοδέντρι, το Νοέμβρη του 1943, κόπηκε βίαια ο Ανθός της Σπάρτης και έκτοτε η Σπάρτη πληρώνει (και θα εξακολουθεί να πληρώνει) το τίμημα αυτής της ορφάνιας. Όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε!».

Η Ιωάννα Τσάτσου η οποία είχε προσωπική φιλία με τον εκτελεσθέντα γιατρό Χρήστο Καρβούνη και είχε συνείδηση της ποιότητας των ανθρώπων που εκτελέστηκαν στο Μονοδέντρι , έγραψε στα «Φύλλα Κατοχής»:
«΄Ολη η Σπάρτη μοιρολογάει. Αν είχε καεί ολόκληρη θάταν λιγώτερο το κακό.»

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

εικόνες από τη Μάνη στο 25o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2012

Εικόνες από τη Μάνη ταξιδεύουν με την ταινία "ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ή «KLAIN MAIN PUTS»" του Νίκου Αλευρά.
Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση από e-lakonia.gr.

 Η ταινία "ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ή «KLAIN MAIN PUTS»" (παραγωγή 2012) του Λάκωνα σκηνοθέτη, Νίκου Αλευρά, από το Οίτυλο συμμετέχει στο 25o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2012. Η ταινία διάρκειας 92΄, θα προβληθεί το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012 στις 6.15 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τον κινηματογράφο Τιτάνια (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους, Αθήνα στο κέντρο με Γενική Είσοδος 5,00€ & για Ανέργους 3,00€).

 Η ταινία που δημιούργησε ο Νίκος Αλευράς με καθημερινά γυρίσματα δύο ετών και μοντάζ ενός έτους απαγορεύτηκε να παιχτεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης... Η ταινία «ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ», ή «KLAIN MAIN PUTS» που είναι μια ευχάριστη μουσικοχορευτική τραγωδία με κωμική υπόθεση, για τη γερμανική οικογένεια... και επίσης είναι ωμή, είναι βίαιη, είναι συναισθηματική, είναι ευαίσθητη, είναι ανατρεπτική, είναι τρυφερή, είαι μία χαρακτιεριστική ταινία πάνω στις ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ, τον ΕΡΩΤΑ και την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Σπάρτης "ΛΑΚΩΝΙΑ"

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Σπάρτης "ΛΑΚΩΝΙΑ" από το 1965 αποτελεί μία δυναμική παρουσία στον χώρο παραγωγής νωπών εσπεριδοειδών, χυμών και υποπροϊόντων επεξεργασίας αυτών.
Διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, γνώση, πείρα και μεράκι, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα σημαντικών δραστηριοτήτων του κλάδου.

Σύλλογος Φιλολόγων Τρικάλων

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού Τρικάλων διοργανώνει φιλολογική εκδήλωση με θέμα «Νικηφόρος Βρεττάκος:
100 χρόνια από τη γέννησή του», με εισηγητές την κ. Χριστίνα Αργυροπούλου, δ. φ., Επίτιμη Σύμβουλο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, και τον κ. Γιάννη Β. Κωβαίο, φιλόλογο – συγγραφέα.

Η εκδήλωση απευθύνεται όχι μόνο στους φιλολόγους, αλλά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό της πόλης και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012, στις 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου (Περιφερειακή οδός Καρδίτσας –Λάρισας, Ριζαριό Τρικάλων).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα: 
19:30 – 20:00 : Χριστίνα Αργυροπούλου, δ. φ., Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, «Ποίηση και ποιητική στο έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου».
20:00 – 20:20 : Γιάννης Β. Κωβαίος, φιλόλογος – συγγραφέας, «Μεταλαμβάνοντας των αχράντων αληθανθών ‘κάτω από την Ακρόπολη’». Αποσπάσματα από το έργο του ποιητή θα διαβάσει η φιλόλογος Γεωργία Κολοβελώνη.

Συμμετέχει η μεικτή χορωδία του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Ζαχαρτζή. Θα αποδώσει ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου, μελοποιημένα από δύο νέους δημιουργούς, τον Πάνο Κοσμίδη και τον Γιώργο Καγιαλίκο, πρόσφατα βραβευμένους για τη συγκεκριμένη τους δουλειά. Συμμετέχουν η καθηγήτρια Χαρούλα Σαφαρή (βιολοντσέλο) και οι μαθήτριες Μαρία Τύμπα (πιάνο), Ναταλία Γάλλου (φλάουτο), Ειρήνη Κρικώνη (κλαρινέτο), Μαρία Τσιάρα (τραγούδι).

πορτοκάλια και ο ιός tristetsas

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Λακωνίας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, πραγματοποίησε προχθές 21.11.2012 στη Βουλή παρουσία των Βουλευτών κ.κ. Μανιάτη Ιωάννη, Ν. Αργολίδας – Γραμματέας Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ και Γκόκα Χρήστο, Ν. Άρτας σύσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθηγητή κ. Αθ. Τσαυτάρη για τα θέματα των που απασχολούν τις Ομάδες Παραγωγών & Οργανώσεις Εσπεριδοειδών.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν δυο βασικά θέματα:
Α) Το πρόβλημα με την προσβολή των εσπεριδοειδών από το ιό της tristetsas για το οποίο από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δηλώθηκε ότι:
• Δόθηκε εντολή και έχουν ελεγχθεί το τρέχον έτος το σύνολο των φυτωριακών επιχειρήσεων της χώρας που παράγουν πολλαπλασιαστικό υλικό εσπεριδοειδών για τον ιό της tristetsas αλλά και παραγωγικών φυτειών (περίπου 7500 δείγματα).
• Έχει ήδη εγκριθεί και δαπανηθεί το πόσο των 150.000€ για την υποδομή και την εισαγωγή καθαρών μητρικών φυτών όχι μόνον απαλλαγμένων από την ίωση αλλά για την παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού εσπεριδοειδών, ώστε τα φυτά ή οι φυτείες που καταστρέφονται για τη μη επέκταση της ιώσεως να μπορούν να αντικατασταθούν με υγιή φυτά.
• Αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκε η πρώτη εισαγωγή καθαρών φυτών από την Κύπρο και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από την προσεχή άνοιξη για την παραγωγή και διάθεση απαλλαγμένων και πιστοποιημένων εμβολίων.
• Σε κάθε περιοχή όπου μετά τον εντοπισμό της προσβολής γίνεται καταστροφή των μεμονωμένων δέντρων ή των φυτειών, και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διάδοσης της ασθένειας, θα χορηγείται διαβατήριο για τη μεταφορά των εσπεριδοειδών για εξαγωγές ή την εσωτερική αγορά. Στις περιοχές αυτές θα επιτρέπεται και το κόψιμο μαζί με τον καρπό μικρών πράσινων φύλλων. Επίσης θα επιτρέπεται η μεταφορά για εξαγωγές εσπεριδοειδών με μικρά πράσινα φύλλα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στις οποίες δεν καλλιεργούνται εσπεριδοειδή όπως Ρουμανία, Ουκρανία.
• Για τους παραγωγούς που έχουν υποστεί σημαντική ζημιά στις φυτείες τους, δίνεται η δυνατότητα αναδιάρθρωσης μέσω του μέτρου 121 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
Β)  Θέματα βελτίωσης παραγωγής εσπεριδοειδών για χυμοποίηση 
• Συζητήθηκε το θέμα της σύνδεσης της παραγωγής με τις καταβαλλόμενες ενισχύσεις και δηλώθηκε από πλευράς Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007-2013 η χώρα μας έχει επιλέξει από το 2010 την πλήρη αποσύνδεση της καλλιέργειας εσπεριδοειδών για χυμοποίηση με την Ενιαία Ενίσχυση.

Όμως στα πλαίσια της υπό διαμόρφωσης Νέας ΚΑΠ 2014-2020 όπου με βάση το πρασίνισμα (greening) οι παραγωγοί για να λάβουν ενίσχυση θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες ορθές πρακτικές καλλιέργειας. Εξετάζεται η δυνατότητα παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας (π.χ. ολοκληρωμένης διαχείρισης) και η σύνδεση της με τμήμα της Ενιαίας Ενίσχυσης. Στα πλαίσια αυτά θα γίνει συζήτηση με τους φορείς ώστε να προκριθούν τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προώθηση αυτής της διαδικασίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνάντηση αυτή και τα αποτελέσματα που διεξήχθησαν και επιφυλάχθηκε να επανέλθει στα θέματα με νέες εκ του σύνεγγυς συζητήσεις και επικοινωνίες.

που πας ρε χαμένε;

Στον ρυθμό του πάνω κάτω, πάνω κάτω, ανατολικά της Λακωνίας το πλοίο CARRY σημαίας Μάλτας...

Σαν χαμένος πάει με ένα με δύο μίλια δρόμο και κροσάρει ανατολικά από το Κυπαρίσσι... 

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Και να αδερφέ μου


Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος
Τραγούδι: Νίκος Ξυλούρης
Μουσική: Χρήστος Λεοντής
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Ρίτσος & Νίκος Ξυλούρης ( Ντουέτο )

Και να αδερφέ μου
που μάθαμε να κουβεντιάζουμε
ήσυχα, ήσυχα κι απλά.
Καταλαβαινόμαστε τώρα
δε χρειάζονται περισσότερα.

Κι αύριο λέω θα γίνουμε
ακόμα πιο απλοί.
Θα βρούμε αυτά τα λόγια
που παίρνουνε το ίδιο βάρος
σ' όλες τις καρδιές,
σ' όλα τα χείλη,
έτσι να λέμε πια τα σύκα-σύκα
και τη σκάφη-σκάφη.

Κι έτσι που να χαμογελάνε οι άλλοι
και να λένε:
"Τέτοια ποιήματα
σου φτιάχνω
εκατό την ώρα".
Αυτό θέλουμε κι εμείς.
Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε
για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου,
απ' τον κόσμο.
Εμείς τραγουδάμε
για να σμίξουμε τον κόσμο.

Ποιητική βραδιά για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου

Την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ. το 2ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής (Νεαπόλεως 5-7) διοργανώνει μια ξεχωριστή ποιητική βραδιά με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. 

Εισαγωγές – Ομιλίες για την ποίηση του Νικ. Βρεττάκου θα κάνουν οι :
Γιάννης Παπακώστας, Ομ. Καθηγητής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιώργος Μπλάνας, Ποιητής
Βασ. Ρούβαλης, Ποιητής – Εκδότης

Ανάγνωση ποιημάτων του Νικ. Βρεττάκου θα γίνει από τους ηθοποιούς Γιάννη Μποσταντζόγλου, Δήμητρα Παπαδήμα και Τερψιχόρη Γκιόκα.

Είσοδος ελεύθερη.

6Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΑΥΓΕΤΟΥ Η ΛΟΥΣΙΝΑ.

Σας περιμένουμε το Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 στο χωριό μας, το όμορφο Καστόρειο Σπάρτης.

Αρχίζει το μάζεμα της ελιάς και το γιορτάζουμε όπως ξέρουμε: Με μπουκουβάλα (λάδι φρέσκο σε ψωμί ξεροψημένο στα κάρβουνα), με φασολάδα, κρασί, μουσική και χορό.

Και φυσικά πεζοπορία στα μονοπάτια και τα φαράγγια του μαγευτικού Βόρειου Ταύγετου ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Αναβάθμιση της εθνικής οδού Σπάρτης - Γυθείου

Η Βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της μελέτης και ταχείας δρομολόγησης του έργου αναβάθμισης της εθνικής οδού Σπάρτης – Γυθείου, δεδομένου ότι πρόκειται για έργο πνοής για τη Λακωνία.

Το συγκεκριμένο έργο θα εξασφαλίσει τη λειτουργικότητα, τη σκοπιμότητα και τη διασύνδεση των δύο ζωτικών για την ανάπτυξη του Νομού έργων, δηλαδή της σύνδεσης της Σπάρτης με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και της αναβάθμισης του λιμένα του Γυθείου.

Επισημαίνει ότι ο υφιστάμενος οδικός άξονας αποτελεί αντιαναπτυξιακό παράγοντα για την οικονομία του Νομού, δεδομένου ότι μακράν απέχει από το να χαρακτηρίζεται ως εθνικός, είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και κακοσυντηρημένος. Τονίζει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του συγκεκριμένου έργου, καθώς και τη συμβολή του στην τόνωση της τουριστικής κίνησης της Λακωνίας, ιδίως εν όψει των εργασιών επέκτασης του λιμένα του Γυθείου, ο οποίος θα αποτελεί πύλη εισόδου όχι μόνο για τη Λακωνία αλλά για το σύνολο της Πελοποννήσου.

Επισημαίνει, επίσης, ότι η υλοποίηση του έργου αυτού θα εξασφαλίσει ασφάλεια, ταχύτητα αλλά και μείωση του κόστους των μετακινήσεων, συνεισφέροντας περαιτέρω και στη διευκόλυνση της διακίνησης αγροκτηνοτροφικών προϊόντων και εμπορευμάτων.

Ζητά δε να ενημερωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, λαμβανομένης υπόψη της αναγκαιότητάς του, καθώς και για το κόστος της μελέτης και της κατασκευής του.

Επιβάλλεται να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης του 2008, ως έργο που συμβάλλει στην άρση των ασυνεχειών του οδικού δικτύου και στην πύκνωση του βασικού οδικού συστήματος της χώρας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός : 
1.- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης του έργου για την αναβάθμιση της υφιστάμενης εθνικής οδού Σπάρτης – Γυθείου;
2.- Ποιο είναι το προϋπολογιζόμενο συνολικό κόστος μελέτης και κατασκευής του συγκεκριμένου έργου ;

Μάνη

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδειάς


Δε ζητάμε προνομιακή μεταχείριση αλλά το αυτονόητο!

Την έντονη αντίθεσή με το ενδεχόμενο κατάργησης των τμημάτων των Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Σχολών που εδρεύουν στην πόλη της Σπάρτης εκφράζει με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος.

Ακολουθεί η επιστολή του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευσταθίου: 

Αγαπητέ μου κ. Υπουργέ, Με έναυσμα τις διακινούμενες πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Σχολών που εδρεύουν στην πόλη μας εκφράζω και προσωπικά την ένστασή μου και συστρατεύομαι με όλα τα πρόσωπα, φυσικά και θεσμικά της τοπικής κοινωνίας μας, που ήδη έχουν κινητοποιηθεί για την αποτροπή ενός τέτοιου θλιβερού ενδεχομένου.

Η περιάκουστη Σπάρτη ευτύχησε ν’ αποκτήσει πριν από περίπου 10 χρόνια Σχολές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης μετά από πολυετείς δίκαιους και επίπονους συλλογικούς αγώνες, επικαλούμενη τις προϋποθέσεις της, τις τυπικές και τις ουσιαστικές, μαζί και τις ιστορικές περγαμηνές της.

Μέχρι σήμερα εκατοντάδες ελληνόπουλα μεταξύ των οποίων και αρκετοί νέοι από τη Λακωνία φοίτησαν στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ. Ήδη πολλοί είναι πτυχιούχοι, ενώ ο σημερινός φοιτητικός πληθυσμός έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι Σχολές με το πολυσχιδές και ποιοτικά αξιόλογο επιστημονικό έργο τους σήμερα έχουν καταστεί δυναμικές και έχουν διεθνώς καταξιωθεί.

Η τοπική μας κοινωνία έχει εξαρχής αγκαλιάσει την ακαδημαϊκή κοινότητα και της συμπαρίσταται με πολλούς τρόπους. Δε θα απαριθμήσω εδώ τις συναφείς, συγκεκριμένες και πολλαπλές ενέργειες του Δήμου και άλλων παραγόντων, για τις οποίες άλλωστε σας έχουν ενημερώσει η θα σας πληροφορήσουν διεξοδικά άλλοι φορείς.

Θα θυμίσω μόνο ότι η εκκλησία μας, ενεργοποιώντας και το πνευματικό δυναμικό της, που ευρίσκεται και μεγαλουργεί σ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος, ακόμη και το αξιοθαύμαστο ομογενειακό έμψυχο στοιχείο της, συνέβαλε στη μόνιμη επίλυση καίριων λειτουργικών και στεγαστικών αναγκών.

Θυμίζω ότι για μία πενταετία το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (sportmanagement) στεγάστηκε σε κτήριο που είχε παραχωρήσει η Ιερά Μητρόπολή μας για τον σκοπό αυτόν. Το κτήριο, επίσης, όπου έχει εγκατασταθεί το Τ.Ε.Ι. ανεγέρθη με δωρεά του διακεκριμένου ομογενούς μας και μεγάλου ευεργέτη της τοπικής μας εκκλησίας κ. Ευσταθίου Βαλιώτη, που την προσέφερε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν. Είναι πρόδηλο το μέγεθος της προσβολής που θα προκαλούσε προς το πρόσωπό του η εκκένωση και η ερήμωση του εν λόγω οικοδομήματος, του οποίου σημειωτέον οι τεχνικές προδιαγραφές δεν επιτρέπουν διαφορετική χρήση. Περαιτέρω, μια τέτοια πολιτική απόφαση, που ερμηνεύεται και ως επίδειξη ασυνέπειας και εμπαιγμού, θα αποτρέψει οποιονδήποτε άλλον Έλληνα να βοηθήσει ανυστερόβουλα τη χειμαζόμενη πατρίδα μας.

Αγαπητέ μας κ. Υπουργέ,
Δε ζητάμε προνομιακή μεταχείριση αλλά το αυτονόητο.

Σας διαβεβαιώνω ότι σύσσωμη η Λακωνία, ως ένας άνθρωπος, παρακαλεί και απαιτεί να μην περιφρονηθεί ο διακαής πόθος όλων μας, που έχει σχέση με την αγάπη μας σ’ αυτόν τον τόπο και μάλιστα στη νεολαία του, που πρέπει και το δικαιούται να μορφωθεί και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για να ζήσει πιο ανθρώπινα.

Ανεπιφύλακτα ως Μητροπολίτης αυτής της Επαρχίας υποστηρίζω αυτό το λογικό και δίκαιο αίτημα του λαού μας και Σας παρακαλώ με όλη τη δύναμη της φωνής και της ψυχής μου να μας ακούσετε και να ενεργήσετε ο,τι επιβάλλεται για να μην καταργηθούν η συγχωνευθούν οι Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης μας. Έτσι, θα συντελέσετε στην αναβάθμιση της Παιδείας και εν γένει στην ανάπτυξη του υποβαθμισμένου Νομού μας και θα βοηθήσετε ποικιλοτρόπως τους ευγενείς και φιλοπρόοδους Σπαρτιάτες.

Με πλήρη συναίσθηση του χρέους απέναντι στον λαό μας και στη φερέλπιδα νεολαία μας και με τη βεβαιότητα, ότι με την παρέμβασή μου αυτή επιτελώ το καθήκον μου, ενώνω τη φωνή μου με τη φωνή και των λοιπών τοπικών φορέων και Σας παρακαλώ, για μια φορά ακόμη, να ικανοποιήσετε το δίκαιο και λογικό παλλακωνικό αίτημά μας, που είναι η διατήρηση στη Σπάρτη των Σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

+ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Διανομή τροφίμων από το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Λακωνίας

Το Δ.Σ. ΑμεΑ Ν. Λακωνίας προσκαλεί τα μέλη του Σωματείου τα οποία έχουν εμπρόθεσμα υποβάλει αίτηςη ένταξής τους στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που το πρόγραμμα θέτει, να προσέλθουν στο γραφείο (Κλεομβρότου 50, Σπάρτη, ΤΚ 23100, τηλ.: 2731083335) την Πέμπτη 22-11-2012 από τις 10:30 έως τις 12:30 για να παραλάβουν την ποσότητα τυριού (γραβιέρα) η οποία αντιστοιχεί στο κάθε μέλος.

 Πληροφορίες στο κινητό του προέδρου κ. Αλεξανδράκη Παναγιώτη 6932-312-912.

Δήμος Ιλίου

5ου Παγκοσμίο Πρωτάθλημα Παγκρατίου Αθλήματος

Το 5ο Παγκοσμίο "Παγκρατίου Αθλήματος" διεξήχθη από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα.

Τη τελετή έναρξης σκηνοθέτησε η κα Ειρήνη Κονιδάρη κι αποτέλεσε ένα κράμα εικόνων από την αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα, μοναδικά και περίτεχνα συζευγμένο, που προσέφερε θέαμα υψηλής αισθητικής. Μία τελετή Ελλάδας από την αρχή μέχρι το τέλος, αναδεικνύοντας την αγάπη της χώρας μας για τον αθλητισμό και την κουλτούρα.

 Συνολικά συμμετείχαν 500 αθλητές από 32 χώρες. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ευρώτα βρίσκονταν σε κατάληψη του Δημαρχείου και αποκλεισμό του Γραφείου Προσωπικού.

Καμία δημοτική υπηρεσία του Δήμου Ευρώτα δε λειτουργούσε όμως στο πλαίσιο αισθήματος ευθύνης οι εργαζόμενοι του Δήμου Ευρώτα κατά την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Παγκρατίου συνέβαλαν τα μέγιστα προς την άρτια διοργάνωσή του, παράλληλα με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Πολλά μπράβο για όλα στους εργαζομένους Δήμου Ευρώτα.

ΤΙΜΩΡΙΑ και ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Ο Ρίτσος μιλάει για τη ΤΙΜΩΡΙΑ και τις ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Πάρνωνας: Οπτικές και Προοπτικές


Μία Ημερίδα με προφανή πρωταγωνιστή τον Πάρνωνα διεξήχθη πρόσφατα με επιτυχία στο Σαϊνοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργίου και Χρυσαυγής Σαϊνοπούλου , με την υπογραφή του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακούς "Νέα Ζωή".

Σε μία προσπάθεια του συλλόγου να αναθεωρήσει το δημόσιο διάλογο και να επαναπροσεγγίσει την έννοια της συλλογικής δράσης, η Ημερίδα με θέμα "Πάρνωνας: Οπτικές και Προοπτικές" έστειλε το μήνυμα της ανάγκης των συνεργατικών σχέσεων, των συλλογικών διεργασιών και της εξωστρέφειας.

Συνοδοιπόροι του Συλλόγου της Βαμβακούς στο ταξίδι της Ημερίδας και της προσπάθειας που ξεκίνησε ήταν η Παναγιώτα Σημάδη, δασάρχης Σπάρτης, ο Σταύρος Αραχωβίτης, πρόεδρος Γεωπόνων Λακωνίας, ο Παναγιώτης Μαχαίρας, μέλος Φορέα Πάρνωνα -- Υγρότοπου Μουστού, ο Αντώνης Παπανικολάου, επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης, ο Βασίλης Γεωργιάδης, Πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης, ο Γιάννης Καρβουνιάρης , πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Σπάρτης, ο Σωτήρης Μπόλης, σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης και συνεργάτης της Αναπτυξιακής Πάρνωνα ΑΕ, ο Βασίλης Ρουμπάκος, chef και πρόεδρος Ινστιτούτου Γαστρονομίας Λακωνίας, ο Παναγιώτης Κατσίχτης, πρόεδρος Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης, ο Χρήστος Νικολέτος, πυραγός -- δασολόγος και η Ελένη Μπαγιώκου, μαθήτρια Λυκείου, βουλευτής Εφήβων. Στην ημερίδα συμμετείχε ο Οικοτεχνικός -Χειροτεχνικός Συνεταιρισμός Γερακίου «Εργάνη», ενώ το συντονισμό και την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο πρόεδρος του συλλόγου Νέα Ζωή, Χάρης Βασιλάκος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Σπάρτης, κ.Σταύρος Αργειτάκος, ο αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης κ. Χρήστος Μακρής, ο αντιδήμαρχος Θεραπνών, κ. Γιάννης Ατσάλας, ο Διοικητής των Νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων, κ.Νίκος Κουφός, καθώς και εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ.κ. Ευσταθίου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακούς Νέα Ζωή ευχαριστεί θερμά και δημόσια: Το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα για την παραχώρηση της αίθουσας, τους αξιότιμους ομιλητές, όλους όσοι παρευρέθησαν στην Ημερίδα, αλλά και αυτούς που έλαμψαν δια της απουσίας τους, τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης και ιδιαίτερα τον αντιπρόεδρο Γιάννη Γκλέκα, τον Μπάμπη Γκλέκα για τις ηχητικές εγκαταστάσεις, τους Lakonistas και ιδιαίτερα τον Πάνο Παπαδολιά, τη Μάρθα Βερδήλου και την Ελευθερία Σουρλή για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Στο Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ, ποιητική βραδιά για το Νικ. Βρεττάκο


Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

οσοι δεν γνωρίζουν την ιστορία καλoύνται να την ξαναζήσουν...

Στίχοι: Bertolt Brecht (Γερμανία:10/2/1898 - 14/8/1956 )
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Κούτρας & Θάνος Μικρούτσικος (Ντουέτο)

Ο Bertolt Brecht, γεννήθηκε το 1898 στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας και πέθανε το 1956 στο Ανατολικό Βερολίνο. Η μητέρα του ήταν Προτεστάντισα και ο πατέρας του Καθολικός διευθυντής εταιρίας χάρτου. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1917 - 1921), επιστρατεύεται ως νοσοκόμος και υπηρετεί στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχίζει να γράφει ποιήματα και θεατρικά. Η πρώτη συλλογή ποιημάτων του ήταν το "Εγκόλπιο ευσέβειας" (Hauspostille)...

Αυτοί που βρίσκονται ψηλά
Θεωρούνε ταπεινό
Να μιλάς για το φαΐ
Ο λόγος;
Έχουνε κι όλας φάει

Οι ταπεινοί αφήνουνε τον κόσμο
Χωρίς να'χουνε δοκιμάσει κρέας της προκοπής

Πώς ν'αναρωτηθούν πού'θε έρχονται Και πού πηγαίνουν
Είναι τα όμορφα δειλινά τόσο αποκαμωμένοι
Το βουνό και την πλατειά τη θάλασσα
Δεν τά'χουν ακόμα δει
Όταν σημαίνει η ώρα τους
Πως να αναρωτηθούν που θε ρχονται και που πηγαίνουν;

Αν δεν νοιαστούν οι ταπεινοί
Γι'αυτό που είναι ταπεινό
Ποτέ δεν θα υψωθούν

Το ημερολόγιο Δεν δείχνει ακόμα την ημέρα
Όλοι οι μήνες, όλες οι ημέρες Είναι ανοιχτές
Κάποια απ' αυτές θα σφραγιστεί Μ' έναν σταυρό
Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί
Οι έμποροι φωνάζουν γι'αγορές
Οι άνεργοι πεινούσαν
Φτιάχνουν οβίδες
Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται

Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι - Κηρύχνουν τη λιτότητα
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα - Ζητάνε θυσίες
Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους - Για τις μεγάλες εποχές που θα'ρθουν
Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο - Λες πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό
Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού

Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε - Πόλεμος και ειρήνη
Είναι δυο πράγματα ολότελα διαφορετικά
Όμως η ειρήνη τους και ο πόλεμός τους
Μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα

Ο πόλεμος γεννιέται απ' την ειρήνη τους καθώς ο γιος από την μάνα. Έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά. Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους

Όταν αυτοί που είναι ψηλά - Μιλάνε για ειρήνη
Ο απλός λαός ξέρει - Πως έρχεται ο πόλεμος
Όταν αυτοί που είναι ψηλά - Καταριούνται τον πόλεμο
Διαταγές για επιστράτευση - Έχουν υπογραφεί

Στον τοίχο με κιμωλία γραμμένο
Θέλουνε πόλεμο Αυτός που το΄χε γράψει Έπεσε κι όλας

Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε - Να ο δρόμος για τη δόξα
Αυτοί που είναι χαμηλά λένε - Να ο δρόμος για το μνήμα

Τούτος ο πόλεμος που έρχεται Δεν είναι ο πρώτος
Πριν απ' αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι
Όταν ετέλειωσε ο τελευταίος Υπήρχαν νικητές και νικημένοι
Στους νικημένους ο φτωχός λαός Πέθαινε απ' την πείνα
Στους νικητές ο φτωχός λαός Πέθαινε το ίδιο

Σαν θα'ρθει η ώρα της πορείας Πολλοί δεν ξέρουν
Πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους
Η φωνή που διαταγές τους δίνει Είναι του εχθρού τους η φωνή
Εκείνος που για τον εχθρό μιλάει Είναι ο ίδιος τους ο εχθρός

Νύχτα
Τ'ανδρόγυνα ξαπλώνουν στο κρεβάτι τους
Οι νέες γυναίκες θα γεννήσουν ορφανά
Στρατηγέ το τανκς σου
Είναι δυνατό μηχάνημα
Θερίζει δάση ολόκληρα
Κι εκατοντάδες άνδρες αφανίζει
Μόνο που έχει ένα ελάττωμα
-χρειάζεται οδηγό

Στρατηγέ το βομβαρδιστικό
Είναι πολυδύναμο
Πετάει πιο γρήγορα απ' τον άνεμο
Κι απ' τον ελέφαντα σηκώνει βάρος πιο πολύ
Μόνο που έχει ένα ελάττωμα -χρειάζεται πιλότο

Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ
Ξέρει να πετάει
Ξέρει και να σκοτώνει
Μόνο που έχει ένα ελάττωμα
-ξέρει να σκέφτεται

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ευρώτα έχουμε προχωρήσει σε κατάληψη του Δημαρχείου και αποκλεισμό του Γραφείου Προσωπικού.

Καμία δημοτική υπηρεσία του Δήμου Ευρώτα δε λειτουργεί. Στα πλαίσια όμως του αισθήματος ευθύνης που πρέπει να διακατέχει όλους μας, εργαζόμενους, αιρετούς άρχοντες, πολίτες και στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του συμφέροντος των δημοτών μας και του Δήμου δηλώνουμε ότι τις ημέρες διεξαγωγής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Παγκρατίου στο Δήμο μας το Τεχνικό Προσωπικό θα συμβάλει στην πραγματοποίησή του και στην άρτια διοργάνωσή του.

Οι αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σας καλούμε όλους να συμμετέχετε δυναμικά σε αυτές.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ευρώτα στέλνουμε δυνατό αγωνιστικό μήνυμα, σε όλους εσάς, ότι δεν αντέχουμε πλέον να παρακολουθούμε αδρανείς την πολύμηνη φαρσοκωμωδία που συνεχίζεται στις πλάτες όλων μας, από την τρικομματική συγκυβέρνηση και την Τρόικα με σκοπό την εξαθλίωση της Ελληνικής κοινωνίας και την πλήρη καταστροφή και παράδοση της χώρας.

Όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι σήμερα μεθοδεύτηκε και υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου που καταλήγει στην εξαφάνιση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, περικόπτοντας δραματικά από τους Δήμους τους αναγκαίους πόρους για τη συντήρηση και λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, της Βοήθειας στο Σπίτι, των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τις υποδομές υγείας και αθλητισμού.

Όλα αυτά που τόσα χρόνια κατακτήθηκαν και δεν χαρίστηκαν σε κανένα. H άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση και η Ευρώπη των τραπεζιτών συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο, με την ψήφιση των νέων εξοντωτικών μέτρων, έβαλαν την «υπογραφή τους» και επισήμως, στην εξαθλίωση της Ελληνικής κοινωνίας. Αφήνοντας το μεγάλο κεφάλαιο ανέπαφο στρέφουν τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης με σκοπό να μας φτάσουν όλους στον πάτο.

Αποφάσισαν χιλιάδες απολύσεις στους Ο.Τ.Α. και το Δημόσιο, φαινόμενο που θα ενταθεί με την εφαρμογή της «Οικονομικής Επιτροπείας» στους Δήμους, που θα επιφέρει την πλήρη κατάρρευση του θεσμού, νέες απολύσεις, αναγκαστικές μετατάξεις και νέους φόρους στους πολίτες.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ΟΛΟΙ μας, με την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα που μας διακρίνει θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, γιατί αυτά τα μέτρα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ !!!!

Κανείς πλέον δεν τρέφει αυταπάτες. Όσοι κυνικά εξευτελίζουν τον Ελληνικό λαό, δεν θα γλιτώσουν από την οργή και την αγανάκτηση της κοινωνίας. Ξέρουμε ποιοί είναι και τι πρεσβεύουν. Ας καταλάβουν πια πως δεν τους φοβόμαστε, πως ο αγώνας μας πλέον θα είναι πιο αποφασιστικός, πιο δυναμικός. Αφού μας έκοψαν τα πάντα τώρα μας στέλνουν και στην ανεργία.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Ευρώτα από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου έχουμε προχωρήσει σε κατάληψη του Δημαρχείου. Δε λειτουργούν οι δημοτικές υπηρεσίες. Αποκλείσαμε το γραφείο προσωπικού. Καμία λίστα ντροπής και απολύσεων δεν πρόκειται να φύγει.

Καλούμε όλους τους φορείς, κοινωνικούς και πολιτικούς, του Νομού να συμπορευτούν στον αγώνα που έχει ξεκινήσει. Ας αντιληφθούν πως θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου τα μέτρα να ακυρωθούν στην πράξη. Όλοι για όλους και κανένας μόνος του!!!

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. 

Αγρότες, επαγγελματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, άνεργοι, νέοι και συνταξιούχοι. Να δημιουργηθεί ενιαίο μέτωπο πάλης μαζί με σωματεία και φορείς για να μην εφαρμοστούν τα επαίσχυντα μέτρα. Για την αξιοπρέπειά μας και το δικαίωμά μας στη δουλειά.

Για να μην μας στερήσουν την ελπίδα για τη ζωή, να μην υποθηκεύσουν το μέλλον των παιδιών μας. Γιατί πιστεύουμε ότι μόνο ο ενωτικός και μαζικός αγώνας είναι η απάντηση στην άθλια πολιτική της τρόικα, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά.

Σύλλογος Γυθειατών Αττικής "Η ΚΡΑΝΑΗ"

Tο Υπουργείο Πολιτισμού τιμά έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τον Λάκωνα Νικηφόρο Βρεττάκο ανακηρύσσοντας το 2012 ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου» με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Για το λόγο αυτό Σύλλογος Γυθειατών Αττικής "Η ΚΡΑΝΑΗ" παρουσιάζει την Πέμπτη 22.11.2012 και ώρα 18:00 στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ (Λ. Αλεξάνδρας 10 - Αθήνα) την οπτικοακουστική δημιουργία του Σαράντου Σακελλάκου με τίτλο "ηχόραμα" βασισμένη στο έργο του Ν. Βρεττάκου "Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη".

Για προσκλήσεις κλικ εδώ. Σας περιμένουμε!

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου



Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου Μικρούτσικος - Αντωνοπούλου

Στίχοι: Bertolt Brecht
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Τραγούδι: Ρίτα Αντωνοπούλου

Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι
Κηρύχνουν τη λιτότητα
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα
Ζητάνε θυσίες
Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους
Για τις μεγάλες εποχές που θα'ρθουν
Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο
Λες πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό
Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟ


Τον Λάκωνα ποιητής της ειρήνης, του ανθρωπισμού και της αγάπης...

Mισεύγεις Γιώργη


Μισεύγεις Γιώργη, μανιάτικο μοιρολόι, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, 1980,

Σε εκτέλεση σχεδιο καταστροφής για τα "θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας" σε Ελαφόνησο και Μονεμβασιά;

Το πρωί της 15/11/12 το super tanker μήκους 244 μέτρων "SEAOATH" βρίσκοταν στο 0,9νμ μπροστά από την Νεάπολη Λακωνίας. Τώρα ξημερώματα της 16/11/12 βρίσκεται αγκυροβολιμένο στα 0,9νμ από την Ελαφόνησο στον προστατευόμενο όρμο Βοιών όπου για λόγους προστασίας έχει απαγορευθεί έως και η αλιεία με συρώμενα αλιευτικά εργαλεία, αλλά οι αντίστοιχης αποτελέσματος  και μεγαλύτερης ζημίας άγκυρες και καδένες των πλοίων ποντίζονται ανενόχλητες ..
Σύμφωνα με το Αρ. Πρωτ.6611/267-275 του 2011 έγγραφο του ΥΠΤΠ έχει απαγορευτεί η αγγυροβολία πλοίων... σε απόσταση μικρότερη των 2 νμ από τις ακτές του Όρμου Βοιών. Εδώ στα 0,9νμ (1666 μέτρα) πως γίνεται και αγκυροβολούν; Επίσης γιατί το πρωί μπροστά στην Νεάπολη και μετά στην Ελαφόνησο;

Από που πηγάζει η εξουσία του Λιμενάρχη Νεάπολης Βοιών και αποφασίζει για αγκυροβολία σε τόπο με "θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας" που αποτελούν προστατευόμενους οικοτόπους, θεμελιώδους σημασίας για την υγεία και την παραγωγικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου, και των οποίων η προστασία τους πρεέπι να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για όλους μας;
Ο βυθός μεταξύ Ελαφόνησου και Μονεμβασιάς στον όρμο Βοιών έχει υποστεί τρομακτική καταστροφή καθώς είναι πάμπολλά τα σημεία του πυθμένα όπου παρατηρήθηκαν ακανόνιστης μορφής αυλακιές, μήκους πολλών δεκάδων μέτρων, βάθους 0,5-1 μέτρου και πλάτους τουλάχιστον 2-3 μέτρων, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από την σύρση των αγκυρών των πλοίων που αγκυροβολούν στην περιοχή.

Τα ίχνη των αγκυρών εντοπίστηκαν στον βυθό σε βάθη μεγαλύτερα των 15 μέτρων και σε ελάχιστη απόσταση από την ακτή περίπου 700 μέτρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χαρτογράφηση του πυθμένα (στην έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ) δεν επεκτάθηκε σε βάθη μεγαλύτερα των 35 μέτρων.

Καταστρέφοντας λοιπόν τα "θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας" τα είδη της θάλασσας εξαφανίζονται η παραλίες διαβρώνονται και υποχωρούν, ο πυθμένας ερημοποιείται...

Η εξαφάνιση των λιβαδιών επιτρέπει τη μη αναστρέψιμη μετατόπιση της άμμου σε βαθύτερα νερά, δηλαδή οι πανέμορφες παραλίες της περιοχής θα εξαφανιστούν και την θέση τους θα δώσουν στις πλάκες στα πετρώματα όπως έχεθ συμβεί στο Αγκύστρι της Αίγινας...

Αν βέβαια ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη καταστροφή δεν θα υπάρχουν πλέον λιβάδια οπότε τότε θα πάψει κάθε είδους προστασία της περιοχής και θα αρθεί κάθε απαγόρευση.

Έτσι πλέον θα μπορεί και να μετατραπεί η περιοχή σε νόμιμο αγκυροβόλιο σύμφωνα και με την προτροπή του Δημάρχου Μονεμβασιάς για κατάρτηση Ειδικού Κανονισμού Λιμένα ώστε να συμβαίνουν όλα αυτά νόμιμα... 

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Η ΛΑΚΩΝΙΑ & ΤΑ ΤΑΝΚΕΡΣ

Αυτή είναι η εικόνα που εμφανίζεται στα ais για την Λακωνία και την γύρω περιοχή. Είναι βέβαια πολλάκις διαπιστωμένο πως είναι πολλά τα πλοία που κλείνουν τα ais στην περιοχή και μάλιστα μέσα στον κόλπο Βοιών!!!
Το SEAOATH των 244μέτρων έχει φουντάρει μέσα σε προστατευόμενη περιοχή με Ποσειδωνία (αν συνεχίζουν με αυτό το ρυθμό να κάνουν αυτά πλοία στα Βάτικα σε λίγο καιρό θα είμαστε εμείς λάθος καθώς θα καταστραφεί πλήρως η Ποσειδωνιά κι έτσι θα μπορέσουν οι Αρχές τις περιοχής να μετατρέψουν την περιοχή σε νόμιμο αγκυροβόλιο...)

Το OVERSEAS MAREMAR μοίαζει χαμένο, καθώς με δηλωθέν προορισμό τον Πειραιά, τον προσπέρασε αλλά φτάνοντας κοντά στην Λακωνία όπου υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για την "πειρατική" προσέγγιση πλοίων έκοψε στα 1,4νμ και έστριψε δεξιά Κυπαρίσσι και Λεωνίδειο...

Το SUPER LADY έχει ξεχαστεί εδω και πάρα πολλές μέρες στις δαντελένιες ακτές της Μεσσηνίας απέναντι από την αποσκερή Μάνη, είναι γνωστό ότι χρήματα και οφέλη για τους εφοπλιστές όταν τα πλοία αράζουν σε καποια παραλία αντί σε κάποιο λιμάνι ή νόμιμο αγκυροβόλιο είναι μεγάλα αλλά εμάς μας ενδιαφέρει η προστασία της περιοχής μας αλλά και η τήριση των κανόνων που προστατεύουν και την χώρα και τους εργαζόμενους...

Τοπία της Λακωνίας

ΧΕΝΕΛΛΑΣ-ΧΕΝΕΛΛΑΣ

Μουσική σπουδή - δημιουργία, βασισμένη πάνω σε παραδοσιακό υλικό της Μάνης : ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ // Λαογραφική έρευνα ,καταγραφή και επεξεργασία κειμένων Λαϊκής Ποίησης: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΣΣΗΣ - Ερμηνεία : ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΗΤΣΟΒΟΛΕΑΣ & Χορωδία ΛΥΡΑ 1980

17η Νοέμβρη με τον Νικηφόρο Βρετάκο

Το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ» σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη του ΚΕ.Π.Α.Π του Δήμου Κορινθίων, πραγματοποιούν ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην προσωπικότητα και το έργο του Ανθρώπου και Ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου στο πλαίσιο του «έτους Νικηφόρου Βρεττάκου 2012».

Σάββατο, 17 Νοέμβρη, στις 19:00 στο Δημοτικό.

Mε τον τρόπο αυτό τιμούμε και την επέτειο της 17ης Νοέμβρη 1973!

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Λευκοχώματος Σπάρτης

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ-ΣΠΑΡΤΗ-ΛΑΚΩΝΙΑ

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Γνωρίζοντας τον ποιητή του Ταϋγέτου

Αφιέρωμα στο Νικηφόρο Βρεττάκο από το Γυμνάσιο Τεγέας.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, οι μαθητές του Γυμνασίου Τεγέας τιμούν το Νικηφόρο Βρεττάκο Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης, θα φιλοξενηθεί κινητή έκθεση - χρονολόγιο

• 19-21 Νοεμβρίου 2012 στο Γυμνάσιο Τεγέας
• 22-23 Νοεμβρίου 2012 στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταδίου του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος- Βιοχάλκο».

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 στις 7.30μμ, οι μαθητές του Γυμνασίου Τεγέας θα παρουσιάσουν αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του ποιητή με βίντεο, απαγγελία και μελοποιημένα τραγούδια στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταδίου του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος- Βιοχάλκο».

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει η καθηγήτρια του Γυμνασίου Τεγέας κ. Γεωργία Κομπίλα.
H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

στα μονοπάτια του "Πικραμένου Αναχωρητή"

Οι Ορειβατικοί Σύλλογοι τιμούν τον Νικηφόρο Βρεττάκο
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (Ε.Ο.Σ.) Σπάρτης (Γκορτσολογου 97 / Λυκούργου 136, 2731022574 - 2731026398), σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο.), τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (Ε.Ο.Σ.) Καλαμάτας και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (Ε.Ο.Σ.) Κορίνθου, πραγματοποιεί ορειβατική εξόρμηση στον ΤΑΫΓΕΤΟ, την ερχόμενη Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012 αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. 

 Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε δύο ομάδες, ανάλογα με τις δυνατότητες των μελών τους.

Η πρώτη ομάδα θα ακολουθήσει τη διαδρομή Πηγή Μαγγανιάρη – Πηγή Τρίποδα - Διασταύρωση Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 –Λακκώματα – Αναβρυτή (Βαθμός δυσκολίας Α, 6 ώρες).

Η δεύτερη ομάδα θα κινηθεί στη διαδρομή Πηγή Μαγγανιάρη – Ορειβατικό Καταφύγιο Ταϋγέτου και επιστροφή από τα ίδια. Στη συνέχεια, μετακίνηση με λεωφορείο στον Άγιο Ιωάννη και πεζοπορία από το παλιό καλντερίμι ως την Αναβρυτή (Βαθμός δυσκολίας Α-Β, 4 ώρες).

Απαραίτητη η καλή φυσική κατάσταση και ο κατάλληλος για την εποχή ατομικός εξοπλισμός.

Αναχώρηση στις 8.00 το πρωί της Κυριακής, με TAXI, από το Κλειστό Γυμναστήριο για Πηγή Μαγγανιάρη, απ’ όπου και η εκκίνηση της πορείας. Η επιστροφή από την Αναβρυτή στη Σπάρτη θα γίνει πάλι με ΤΑΧΙ. Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής το αργότερο ως το απόγευμα της Παρασκευής 16/11.